O țară, un oraș, o bibliotecă

IMG_7032În luna decembrie a anului trecut, am fost gazdele unei vizite profesionale, efectuate de un grup de bibliotecari, reprezentanți ai Ministerului Culturii, directori de biblioteci din Turcia.

A fost un schimb de experiență și bune practici  în cadrul programului BIBLIONET – LIBRAR-E, organizată de către Fundația IREX – Romania, coordonator dna. Cristina Văileanu. Biblioteca noastră a prezentat activitațile desfășurate de CENTRUL DE EXCELENȚĂ PENTRU COPII, parteneriatele încheiate la nivel  național și internațional si activitățile derulate în cadrul Programului SISTER LIBRARIES.

Ca urmare a interesului manifestat de bibliotecarii turci pentru activitatea noastră și a dorinței de a continua seria parteneriatelor internaționale, la iniţiativa bibliotecarelor braşovene, a luat naștere Proiectul  ”O țară, un oraș, o bibliotecă”, între Secția pentru Copii și Tineret a Bibliotecii Județene Brașov și Secţia de copii a Bibliotecii Iskenderun, din oraşul turcesc Hatay. Parteneriatul a constat în realizarea de către copii a unor desene reprezentând țara, orașul și biblioteca celor două partenere din proiect, urmând ca în luna februarie să se realizeze și o expoziție cu lucrările acestora.

La  acest proiect, în cadrul Secției pentru Copii și Tineret, au fost invitați să participe elevi ai Școlilor Gimnaziale nr. 27 și 3, clasele I A, a IV-a A, a IV-a B și a V-a, profesori Costăchescu, L., Țicoi V., Hosszu Cs. și Petre M. În 20 ianuarie s-a desfăşurat proiectul la Braşov, unde copiii au aflat lucruri noi despre Turcia, oraşul şi biblioteca parteneră, despre istoria, tradiţiile şi mâncarea turcească, despre simbolurile turceşti şi au învăţat chiar câteva cuvinte turceşti uzuale. Pe celălalt meridian, copiii turci au aflat despre România, Braşov şi biblioteca pentru copii din oraşul nostru, precum şi istoria şi cultura românilor. Astfel, acest proiect internaţional susţine dezideratele unei educaţii interculturale, deschise spre dialog şi diversitate culturală. Coordonatorii proiectului au fost Harika Leyla Yaman – Iskenderun – Hatay – TURCIA (Iskenderun Kutuphanesi) și Butnariu Melania Luana – Brașov – ROMÂNIA (Biblioteca Județeana ”George Barițiu” – Brașov, Secția pentru Copii și Tineret).

Imaginile de la eveniment pot fi accesate aici.