Expoziția Jurnal de călător

Trăim o perioadă dificilă, care ne limitează deplasările. În acest timp, cărțile și bibliotecile sunt alături de noi. Citind, călătorim pretutindeni, indiferent de locul unde ne aflăm. Expoziția organizată de colega noastră Nicoleta Grigoraș de la Secția de împrumut cuprinde relatări de călătorie. Selecția de titluri din colecțiile noastre este însoțită și de citate alese din amintirile și poveștile călătorilor, alături de care, noi cititorii, putem călători cu gândul și sufletul.

Iată citatele alese, o invitație deschisă la lectură și …. călătorie:

“- Vezi tu, Roxana, asta este problema ta. Ești atât de prinsă de furtuna de gânduri care îți trec prin cap, încât uiți să te mai uiți în jurul tău. E ca atunci când privești suprafața mării și nu știi ce se află în adâncuri. Scufundă-te, bagă-te cu capul sub apă, intră în adâncuri și atunci vei înțelege ce înseamnă cu adevărat frumusețea.” Roxana Valea, „Prin praf și vise”

“Timpul s-a contractat. A devenit compact. Cele 17 luni ale expediției s-au transformat treptat în memoria mea într-un fel de clipă unică, de o intensitate stupefiantă, în care am trăit aproape simultan tot ce se poate trăi… Am traversat deșerturi, lacuri, mlaștini, jungle… Am mers de-a lungul fluviilor și am escaladat munți. Am avut parte de pace și am trăit războiul. Am râs din tot sufletul și am plâns în hohote. Am simțit bucuria, decepția, tristețea, teama de moarte, euforia și disperarea.” Mike Horn, „Latitudine zero: 40.000 de kilometri pentru a descoperi lumea”

“Mi se părea ceva așa de extraordinar- idea că aș putea să plec de acasă și să merg pe jos 2900 de kilometri prin pădure până în Georgia sau s-o iau în direcția cealaltă și să mă cațăr pe asprii și colțuroșii White Mountains până la legendara provă a muntelui Katahdin plutind în mijlocul pădurii la 700 de kilometri spre nord într-o sălbăticie pe care puțini au văzut-o. O voce înăuntrul meu mi-a spus: Sună mișto. Hai s-o facem!”
Bill Bryson, „O plimbare în pădure : redescoperind America pe cărările Munţilor Apalaşi”

“Las în urmă o lume de care m-am înstrăinat încetul cu încetul. Plec să îmi caut propriul slogan. Slaugh ghairm, în galeză. Strigătul de luptă. Plec să îmi caut strigătul de luptă, cu toată disperarea adunată într-o bocceluță de curaj. Astăzi, 11 iunie 2008, peste numai câteva ore, voi zbura spre Londra și de acolo mai departe, spre Mumbai, unde plouă întruna de câteva zile. În India, țara misterioasă de la capătul pământului, a început potopul. Și nu-mi pot imagina decât un muson cu parfum de tei.”
Sega, „Namaste: un roman de aventuri spirituale în India”