Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este „Firul de aur sau istoria lumii văzută prin urechile acului” de Kassia St. Clair, traducere din engleză de Ines Hristea (Bucureşti, Editura Baroque Books and Arts, 2020). Volumul poate fi împrumut prin rezervare online, pe e-mail, sau telefonic.

Totul a început de la un nod. Și de la firele vechi de 30 000 de ani, de la țesăturile de in din Egiptul antic la Drumurile Mătăsii, de la fiicele lui Zeus, Clotho, Lachesis și Atropos, care personificau destinele torcând, depănând și curmând firul vieții, până la împărătesele din China, la Richard Inimă de Leu și la Bing Crosby, de la gulerele de dantelă care îi scoteau din minți pe puritani până la denimul care cutreieră pământul într-un amor nesfârșit și cretoanele care au stat în spatele Revoluției Industriale, de la primul pas al sclavilor fugari de pe plantații la primul pas al omului pe Lună, de la Masquerada de secol XVIII la cucerirea Everestului și la fibrele create în laboratoare Hi-Tech. Trecut, prezent și viitor, bucurie și surprindere, într-un buchet inteligent împletit cu Firul de Aur.

„Nu vezi cum păianjenul țese o pânză atât de fină, încât omul nu poate s-o copieze?… Arta aceasta este născută, nu învățată.“ SENECA, Scrisori către Lucilius, scrisoarea 121

Din cuprins: Fibrele din peşteră. Originile artei ţesutului ; Linţoliile. Pânzeturile mumiilor egiptene ; Daruri şi cai. Mătasea în China antică ; Oraşele născute din mătase. Drumurile Mătăsii ; Dragonii cu pânze. Velele din lână ale vikingilor ; Răscumpărarea regelui. Lâna în Anglia medievală ; Diamante şi gulere înalte. Dantela şi luxul ; Hainele lui Solomon. Bumbacul, America şi comerţul ; Îmbrăcămintea in extremis. Haine cu care să cucereşti Everestul şi Polul Sud ; Muncitori în fabrică. Trecutul întunecat al vâscozei ; Sub presiune. Costumele pentru călătoria în spaţiu ; Mai dur, mai bun, mai rapid, mai puternic. Ţesăturile pentru depăşirea recordurilor în sport ; Mantia aurie. Cum să obţii mătasea păianjenilor ; Firul de aur. Coda.

Cartea se găseşte la Filialele 2 şi 5. Consultaţi cu încredere catalogul online http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+b386a947c0a8011424c9b3ae0167cf11&operator=OR&_open=1