Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Începem anul sub semnul excelenței, cu recomandarea volumului de povestiri al scriitorului israelian, Eshkol Nevo, „Trei etaje” (București, Editura Humanitas, 2017, în traducerea Ioanei Petridean, 296 pagini), texte captivante, cuceritoare, redând frământările interioare ale personajelor, cu toate nuanțele. Biblioteca Județeană Brașov pune cartea la dispoziția publicului la Secția de împrumut la domiciliu, la filialele 2 și 5 din cartierul Noua, respectiv de pe Bd. Griviței.

Iată prezentarea cărții: Un cartier elegant din Tel Aviv, un bloc construit pe trei etaje, trei familii locuind pe cele trei paliere diferite ale acestuia, trei personaje conturându-se ca personalităţi distincte, trei poveşti şi tot atâtea pretexte pentru Eshkol Nevo de a explora cele trei instanţe ale psihicului uman şi de a repune pe tapet, într-o manieră inedită, o celebră teorie freudiană. Aşa cum spune unul dintre personajele cărţii, taina cea mai mare pe care un om o poate ascunde faţă de lume este taina vulnerabilităţii sale. Cele trei confesiuni ale romanului, făcute de Arnon, Hani şi Devora, aduc în prim-plan secrete bine păstrate, vinovăţii de nemărturisit, frustrări şi dureri vechi. Arnon îi povesteşte unui prieten despre degradarea vieţii de familie, despre zbuciumul lui nesfârşit sub umbra unei îndoieli legate de fetiţa sa de zece ani, Ofri, care a fost plecată timp de câteva ore împreună cu Hermann, un vecin în vârstă. Hani îi scrie unei prietene care locuieşte în străinătate despre singurătatea înfiorătoare în care trăieşte, în ciuda faptului că e căsătorită şi are doi copii, şi despre spectrul nebuniei de care se simte ameninţată. Devora, o fostă judecătoare impunând teamă şi respect, nu găseşte pe nimeni căruia să-i vorbească despre lupta cu fricile sale şi despre fărâma de speranţă ce-i încolţeşte în suflet după moartea unui soţ dominator, iar lunga mărturisire şi-o înregistrează pe un robot telefonic.

Recomandăm călduros o carte excelentă!

Accesați cu încredere catalogul nostru online la un clic distanță http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?action=topicSearch&topic=author&operator=AND&mode=BASIC&=AUTHOR&=KEYWORD&queryTerm=Author%3D%20NEVO%2C%20Eshkol%20&=BASIC&searchTarget=THIS_LIBRARY&operator=AND&dataFile=true&includeNonPhysicalItems=true&timeScale=ANY_TIME&limit=Toate&branch=Toate&resourceCollection=Toate&activeMenuItem=false