Ziua mondială a filosofiei

Ziua mondială a filosofiei este marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. Iniţiativa aniversării acestei zile îi aparţine Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO). Ziua mondială a filosofiei nu urmăreşte atât promovarea diverselor domenii filosofice, precum filosofia religiei sau epistemologia, şi nici a sistemelor metafizice sau a diverselor şcoli de gândire. Se doreşte, mai întâi de toate, formarea şi încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să înveţe să îşi pună întrebări, să gândească critic şi să evite prejudecăţile şi concluziile grăbite, superficiale. Totodată, cu prilejul acestei zile, se subliniază şi importanţa dialogului bine argumentat.
Filosofia este nu doar o disciplină fascinantă în teorie, ci şi o practică de zi cu zi ce poate transforma societatea. Ajutându-ne să descoperim diversitatea curentelor intelectuale la nivel mondial, filosofia stimulează dialogul intercultural. Raţiunea şi cântărirea argumentată a opiniilor duc la clădirea unei societăţi mai tolerante, mai respectuoase. Pentru UNESCO, filosofia este şi un mod de a dezlănţui potenţialul creativ la umanităţii şi de a genera idei noi.
Ediția din 2020 a invitat lumea să reflecteze la semnificația pandemiei actuale, subliniind nevoia, mai mult ca niciodată, de a recurge la reflecția filosofică pentru a face față multiplelor crize prin care trecem.
Filosofia este studiul naturii realității și existenței, a ceea ce este posibil de știut și a comportamentului corect și greșit. Aceasta provine din cuvântul grecesc phílosophía, adică „dragostea înțelepciunii”. Este unul dintre cele mai importante domenii ale gândirii umane, pe măsură ce aspiră să se înțeleagă cu sensul vieții.

Expoziția realizată de colega noastră de la Secția de Împrumut la domiciliu, Mioara Alvirescu, cuprinde sinteze de istoria filosofiei, lucrări fundamentale de filosofi renumiți. Vă invităm să le vizualizați și vă îndemnăm să apelați la catalogul nostru online, să căutați și să împrumutați lecturi bune.