Rece, fierbinte, decafeinizată, cu diferite arome, instant, filtru sau ibric, cafeaua este sărbătorită în fiecare an la data de 29 septembrie. Ziua internaţională a cafelei marchează, la nivel global, atât drumul boabelor de cafea de la plantaţie până la magazinul local, cât şi activitatea oamenilor implicaţi în acest proces.
Etiopia este considerată a fi locul de naştere al cafelei. Se pare că arborele de cafea a fost descoperit în jurul anului 850 d.Hr., de către un păstor de capre, Khalid, care a remarcat că animalele din turma sa erau mult mai active după ce mâncau fructele roşii ale unui arbust. Le-a încercat şi el, remarcând un efect asemănător. Khalid le-a povestit despre descoperirea sa unor călugări, care, reticenţi iniţial, au descoperit destul de repede efectele cafelei şi au folosit-o pentru a rămâne treji în timpul slujbelor. Băutura a fost denumită qahwa, cuvânt care în arabă înseamnă revigorant.
Astăzi arborele de cafea este cultivat în peste 70 de ţări, în principal în America Latină, Asia de Sud şi Sud-Est, precum şi în Africa.
Consumată în cantităţi moderate, cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii datorită conţinutului ridicat de antioxidanţi, fiind unul dintre cele mai consumate produse care conţin cafeină.
Curiozități despre cafea:
- Este nevoie de 42 de boabe de cafea pentru a prepara un espresso.
- Primul espressor a fost introdus în 1882 de francezi, însă italienii au fost cei care l-au făcut cunoscut la scară largă.
- Mirosul cafelei se află printre primele zece cel mai uşor de recunoscut.
- Aroma boabelor de cafea şi multe dintre caracteristicile sale de gust sunt diferite în fucţie de ţara de provenienţă, regiune, temperatură, atitudine, precipitaţii, sol.
- Cafeaua are cel mai ridicat grad de consum zilnic (60%-65%) din toate băuturile, mai puţin apa (89%).
- Una din trei băuturi zilnice este cafeaua, a doua după apă.
- Cafeaua instant a fost inventată în 1906 de G. Washington, un englez care trăia în Guatemala
Vă invităm să savurați, alături de o cafea, microexpoziția de carte dedicată acestei aniversări internaționale a băuturii care este pretutindeni apreciată și consumată. Expoziție este organizată de colegele noastre de la Secția de Împrumut, Valentina Mihăilă și Ioana Popa-Răduțoiu.