Procese celebre din istoria justiţiei

Expoziţia „Procese celebre din istoria justiţiei” face parte din expoziţiile aniversare şi tematice ale lunii iulie, fiind prilejuită de Ziua Justiției Române. În anul 1994, prin Hotărârea Guvernului României nr. 364, a fost instituită Ziua Justiţiei, aceasta urmând să se organizeze anual în prima duminică a lunii iulie, având scopul de a releva importanţa puterii judecătoreşti și rolul acesteia în societate, precum și al tuturor celor care înfăptuiesc justiția în țara noastră. Cu această ocazie Secţia de Împrumut a bibliotecii a organizat prezenta expoziție cuprinzând preponderent cărți referitoare la mari procese din istoria justiției române.

“Reconstituirea și evocarea marilor procese a devenit, mai ales de la romantismul secolului al XIX-lea încoace, un adevărat gen literar. Un gen care oscilează între istorie și romanul realist, între cronica de senzație și romanul polițist. În lumea întreagă, la un public larg și divers prin gust literar și nevoi intelectuale, succesul acestei literaturi nu s-a dezmințit niciodată”, preciza Yolanda Eminescu, cunoscuta judecătoare, autoarea cărții „Mari procese din istoria justiției”.
Cu toate că literatura proceselor celebre rămâne legată, în principal, de infracțiuni și de pedepsirea lor, în expoziție există și lucrări care exced acest cadru, strict penal, reflectând judiciar dramele sociale, în general, precum și drama omului, ca individ, sau vizează chiar relațiile internaționale ale statului.

Titlurile prezente în expoziția realizată de colega noastră Mariana Caloinescu se regăsesc în fondul secției de împrumut a Bibliotecii Județene.

Vă așteptăm cu drag!