Pentru săptămâna care începe cu 4 iulie, cartea aleasă este „Moldova: oameni, locuri, bucătărie şi vin” de Angela Braşoveanu, cu fotografii de Roman Rybalev, apărută la Chişinău, editura Cartier în 2020. Vă invităm să descoperiţi volumul disponibil la Secţia de împrumut şi la Sala de lectură.
”Caldă, sentimentală, dar nemiloasă cu sine, bogată, dar fără să-şi valorifice propriile bogăţii, pierdută mereu între termenii cotropit şi eliberat, nostalgică, dar lipsită de memorie, conservatoare, dar gata oricând să îmbrăţişeze ce e venit de aiurea ca fiind superior, mândră de propria istorie, dar adesea fără să-şi cunoască numele propriilor străbunici, Moldova a ajuns să aibă o identitate atât de multiplo-multiplicată, încât pare că nu o mai are deloc. Trăieşte în acelaşi timp şi în secolul XXI, şi în Evul Mediu, se rupe, fără să se hotărască vreodată, între Est şi Vest, sărbătoreşte două Crăciunuri, deschide şampania de revelion la diferite ore, pune pe acelaşi piedestal de mâncare tradiţională „de la mămuca” şi sarmalele, şi salata „olivie”. Şi dacă acceptăm, într-un sfârşit, că ăştia suntem, chiar dacă nu ne place cum suntem, hai măcar să încercăm să ne cunoaştem, să înţelegem ce culoare şi ce hram poartă acest „cum”. Acesta e simplul mesaj al cărţii pe care binevoiţi să o ţineti în mâini. E o oglindă sentimentală în care sperăm să vă placă să priviţi. Veţi găsi aici locuri demne de văzut, de simţit şi de redescoperit, oameni simpli, demni de a fi băgaţi în seamă, dar şi bucătari şcoliţi cu mult respect pentru tot ce e adevărat. Veţi găsi cherdele, larzanci, oi coapte în propria piele, alivenci, plăcinte cu frunze de sfeclă, covrigei opăriţi, jamboane, scordolele, iahnii, vânat, chiseliţe, cutcut, borşuri seci cu haţmaţuchi şi drehliţă, plăcinte cu ou crud, ghiozlemele, ghevreci, cnişuri, kiur, cozonaci şi babe, toate stropite generos cu vinuri de soi, brăgi, cireşate, ţuici transpirate, de la caz la caz. Arome, aburi dulci, gusturi uitate, extrase din hornuri afumate de ţărani, dar şi din parfumatele caiete ale unor boierese refugiate prudent prin alte ţări. De gătit primavara, de gătit vara ori iarna, de post şi de câşlegi. De adus aminte, de pomenit bunicii şi de visat. Modeste, dar şi luxuriante mâncăruri moldoveneşti, dar şi ucraineşti, şi bulgăreşti, şi evreieşti, şi ţigăneşti, şi găgăuze, c-ar fi păcat să ne prefacem că nu ne fierbem de secole în unul şi acelaşi ceaun.” (Angela Braşoveanu)
Lectură recomandată de Bibliotecar!
Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do