Nocturna bibliotecilor – detalii

Biblioteca Județeană „George Barițiu” Braşov continuă activitățile culturale prin care susține Anul Cărții în România prin organizarea celei de a X-a ediții a Nocturnei Bibliotecilor la Brașov, eveniment cultural național inițiat de Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR).

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 28 septembrie 2019, începând de la orele 17,30 până la orele 24,00, în Livada Poştei (Sediul Central şi Casa Baiulescu), precum şi la Secţia de copii şi tineret (strada Iuliu Maniu nr. 6) şi la Filiala nr. 5 (Bd. Griviţei nr. 51). Intrarea gratuită

Sub motto-ul CARTE DIEM!, invităm braşovenii să ia parte la o multitudine de activități organizate la sediul central și în filialele bibliotecii prin care ne dorim să prezentăm CARTEA din perspectivă artistică, CARTEA ca mijloc autentic de dezvoltare și susținere a creativității și a inovației, să descoperim noi dimensiuni ale lecturii.

Astfel îndrăgostiţilor de carte şi citit Nocturna bibliotecilor la Braşov oferă lecturi publice în atelierul multilingv Turnul Babel, o expoziţie de carte specială dedicată florilor (Bookuria florilor), dezbateri tematice despre cartea de cinema, de literatură SF, de artă, de afaceri, de dezvoltare personală, prilejuind întâlniri cu cinefilii, iubitorii de SF, artiştii preocupaţi de design grafic, oamenii de afaceri, experţi. De-a poezia va fi o întâlnire aparte, recitalurile poetice moderate de poetul şi profesorul Robert Gabriel Elekes promiţând descoperirea creaţiile tinerilor. La acestea se adaugă lansarea de carte şi spectacolul de teatru pentru copii. Melomanii se pot bucura de concertele trupei Selfish Murphy şi cvartetului Academic Clarinet. Împătimiţii de artă şi meşteşug se vor bucura de şezătoare şi atelierul de caligrafie, precum şi de iniţierea în arta floristică ikebana, expresii ale excelenţei artistic. Nu lipseşte tehnologia, atelierele STEM de chimie şi microbiologie cu Muzeul Pedagogic Braşov şi aplicaţiile de realitate virtuală fiind organizate la Filiala 5. În sfârşit, totul va fi agrementat de jocuri educaţionale, audiţii muzicale şi ateliere de semne de carte. Intrarea gratuită

Parteneri Alchemy Hub, Asociaţia culturală Kunstadt, Asociaţia femeilor de afaceri şi conducătoare de întreprinderi, Centrul cultural Musashino, Clubul ilustratorilor de carte Braşov, Club SF Antares Braşov, Coson Media, Muzeul Pedagogic din Braşov, Virtuality Braşov.

Vă aşteptăm să descoperiţi biblioteca noastră şi să împărtăşim împreună bucuria lecturii!

Nocturna Bibliotecilor la Braşov – ediţia a X-a, 2019 – Detalii despre activităţi

Turnul Babel – atelier multilingv – Casa Baiulescu, parter, Biblioteca Franceză, 18,00-20,00

Bibliotecile engleză, franceză şi maghiară vă invită să exploraţi spaţii culturale noi, într-o dezbatere despre scopul lecturii şi al experienţelor legate de învăţarea unei limbi străine. Invitaţii serii vor iniţia şi vor media discuţii despre importanţa lecturii, vor împărtăşi celor prezenţi momente din experienţa lor de vorbitori ai unei limbi străine şi vor lectura pasaje reprezentative din literatura scrisă în limbile pe care le vorbesc. Sunt vizaţi vorbitori native, care vor împărtăşi apoi şi exerciţiul lor lingvistic despre învăţarea şi vorbirea limbii române.
Invitaţi: Laurent Jouault (Franţa), Yesenia Ccori Garcia (Peru), Bartos Zsuzsanna (Tg. Secuiescu), Modesta Peralta Sosa (Republica Dominicană), Mariacamila Salas Barriga (Columbia), Eymi Córdova Mora (Cuba)

Jocul strategic CUiB – Casa Baiulescu, parter, Biblioteca Franceză, 20,00-22,00

Jocul strategic CUiB a fost creat de Asociaţia Carpaterra Braşov în cadrul unui proiect cu finanţare nerambursabilă. Se joacă în maxim 6 jucători, fiecare pion reprezentând o pasăre migratoare (barză, cocor, cuc, gâscă, rândunică, vultur). Tabla de joc este harta lumii, iar popasurile au marcate resurse de hrană, apă şi carduri de sănătate, consumate. Există trei variante de hărţi, din 2015 cu resursele de astăzi marcate, din 2065 şi din 2165, care sunt de fapt scenarii despre cum ar putea arăta lumea atunci. Jocul cuprinde 6 runde, timp în care păsările realizează un ciclu migraţional complet (zborul din sud în nord, cuibăritul şi întoarcerea în sud). De-a lungul zborului, păsările/jucătorii se confruntă cu situaţii problematice, întâlnesc zone poluate, de agricultură extensivă, cu păduri supraexploatate, care le afectează supravieţuirea şi habitatul. Fiecare rundă este urmată de o sesiune de ajutor reciproc şi de dăruire de carduri de hrană, apă şi sănătate. Prin natura lui, jocul stimulează gândirea strategică, cooperarea şi conştientizarea importanţei protejării mediului.

Miniexpoziţie de documente, fotografii şi cărţi Lendvay Éva – Casa Baiulescu, Biblioteca Maghiară, parter, 18,00-22,00

Éva Lendvay (n. 24 aprilie 1935, Braşov – d. 13 martie 2016, Bucureşti) a fost poetă, traducătoare, prozatoare. Fiica lui Erzsébet Herskovits şi a scriitorului braşovean Szemlér Ferenc, personalitate a literaturii maghiare din România. Şi-a început studiile la şcoala primară catolică Braşov, a continuat la Liceul de muzică Braşov (între anii 1950-1954), apoi la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, Facultatea de Filologie (1954-1959). Este membră a Filialei Braşov a Uniunii Scriitorilor din România din 1971 şi membră a Uniunii Scriitorilor Maghiari din Budapesta din 1992. A colaborat la Utunk, Korunk, Művelődés, Convorbiri literare, România literară, Brassói Lapok etc. În anul 2010 a primit titlul de Cetăţean de Onoare a oraşului Braşov.

Nocturna Bibliotecilor la Braşov – ediţia a X-a, 2019 – Detalii despre activităţi

Atelier de Caligrafie – Mai mult decât cuvinte

Sediul Central, parter, Direcţiune, orele 17,30-18,30

“Gest tandem între mână şi inimă, expresia armoniei interioare, caligrafia ne poartă print imp înspre azi, reamintindu-ne bucuria scrisului cu grijă, lent, cu atenţie spre forma perfecta. Altădată arta scrisului frumos era un mare favor dezvăluit doar celor aleşi. Astăzi este de multe ori depăşită de viteza noilor instrumente de scris sau a tehnologiei. Însă noi, unii, ştim că frumuseţea este în gesture mici, migălite cu respect pentru scris şi scriere şi carte. Caligrafia aşteaptă tăcută până când te îndrăgosteşti de ea”

Atelier susţinut de Anca Liliana Timiş

Vârsta minimă de participare: 12 ani

Concert cu trupa Selfish Murphy (rock irlandez) – Sediul Central, Sala de lectură, 20,30-21,30

Trupa Selfish Murphy a fost formată în anul 2011 în Transilvania, România. Trupa abordează un stil de muzică numit celtic/punk rock, irlandez, necunoscut până atunci în România. Cântecele lor transmit un sentiment unic al stilului de viaţă celtic şi irlandez. În tracklist-ul trupei se regăsesc cântece tradiţionale irlandeze cunoscute în întreaga lume (“Drunken Sailor”, “All For Me Grog”, “Leaving of Liverpool”, “Wild Rover”) redate în versiune celtică/punk irlandez. Formaţia a susţinut concrete în 14 ţări (Olanda, Ungaria, Slovacia, Serbia, Slovenia, Cehia, Polonia, Germania, Italia, Suedia, Belgia, Franţa, Spania, Austria) şi a participat la festivaluri prestigioase.

Concert cu cvartetul Academic Clarinet – Sediul Central, Sala de lectură, 22,00-23,00

La iniţiativa lui Iulian Rusu, în 2008, a luat fiinţă ansamblul alcătuit din membrii partidei de clarinet din cadrul Filarmonicii Braşov. Acest ansamblu, format din instrumentişti valoroşi cu merite personale deosebite, are în componenţa sa, pentru acest eveniment, următorii artişti: Iulian Rusu, Emil Lancea, Marius Oprea, Ilie Carp şi Ovidiu Nauncef (percuţie)
Cvartetul Academic a susţinut numeroase recitaluri, repertoriul formaţiei cuprinzând lucrări ce aparţin tuturor stilurilor şi tuturor epocilor de creaţie. Muzicienii ce compun acest ansamblu prezintă publicului un repertoriu bine ales şi interpretat într-o manieră personală, bazată pe măiestire artistică de înalt nivel. Toate aceste calităţi au contribuit la afirmarea acestui ansamblu, făcând, ca în scurt timp, să devină cunoscut şi apreciat. Adăugarea instrumentelor de percuţie a dus la îmbogăţirea coloristicii timbrale şi imprimarea unui suflu nou în dinamica formaţiei.

Cartea de cinema – Sediul Central, Sala de lectură, 23,00-24,00

Descoperim magia cărţilor prin intermediul limbajului cinematografic, în cadrul unui atelier susţinut de Mara Oprişiu, asociaţia culturală KunSTadt. O întâlnire în care va fi prezentată o selecţie a booktrailerelor realizate de tineri în cadrul proiectului CLIPLIT – Carte în 7Arte, a celor realizate de edituri sau a booktrailerelor de autor, urmată de o discuţie legată de modalitatea de realizare a unui booktrailer şi de prezentarea concursului cliplit.ro, deschis până în data de 15 octombrie 2019, adresat tuturor iubitorilor de literatură şi cinematografie.

Cartea de meşteşugit – Sediul Central, Mediatecă, 17,00 – 18,00

“Şezătoare la Braşov” este un proiect pornit în comunitatea braşoveană. A luat naştere la Biblioteca Judeţeană Braşov în 21 februarie 2015, iniţiat de un grup de 12 persoane iubitoare de port popular, iar, cu ajutorul platformei Facebook, grupul numără astăzi peste 1895 de membri de toate vârstele, din Braşov, din oraşele şi satele judeţului, din alte judeţe şi chiar din afara ţării.
Membrele grupului se întâlnesc lunar la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov şi, ocazional, în alte localităţi precum Prejmer, Bucium, Făgăraş, Hărman, Săcele, Drăguş, Veneţia de Sus şi altele. Pasionate de tradiţiile şi de portul popular românesc, membrele grupului cos din plăcere, împărtăşind cu drag din cunoştinţele dobândite, îndrumând şi ajutând persoanele doritoare să croiască şi să coasă o ie / o cămaşă tradiţională.

Cartea artistică – Sediul Central, Mediatecă, 20,30 – 21,30

Clubul ilustratorilor Braşov este o comunitate mica de artişti care participă împreună la evenimente de artă. Clubul a fost înfiinţat de către Xenia Pamfil şi Agata Secelean la începutul anului 2018, iar de atunci membrii se întâlnesc regulat pentru discuţii sau pentru a desena împreună. În 2018 au organizat două expoziţii de grup, una la Festivalul international C’Art Fest la Cristian şi una la Art onezero, în cadrul Nopţii albe a galeriilor Braşov.
Cea mai recentă expoziţie, organizată la Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania, a adus în atenţia braşovenilor ilustraţii cu tematică diversă, realizate pe pânză sau hârtie ori în format digital.
Cu prilejul Nocturnei Bibliotecilor, membrii grupului au pregătit mai multe “cărţi artistice” pe care vă invite să le descoperiţi şi “citiţi” împreună.

De-a poezia cu Robert Gabriel Elekes – Sediul Central, Mediatecă, 21,30 – 22,30

O primă seară de lecturi după vacanța de vară şi înainte să înceapă noul sezon Dactăr Nicu’s Skyzoid Poets. Haideți sâmbătă de la ora 21,30 la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov la „De-a Poezia” ca să îi ascultați citind pe studenții și masteranzii de la Cenaclul „Corpul T” condus de Dan Ţăranu şi dacă vreți, să citiți și voi un poem în cadrul Nocturna Bibliotecilor 2019.

Lansare de carte şi Teatru pentru copii – Secţia de copii şi tineret (Strada Iuliu Maniu 6)

17,30-18,30 – Lansare de carte “Nastratin Hogea cel de înţelepciune” de Cristina Grecu

Care este secretul tinereţii veşnice? Să rămânem copii, curioşi, îndrăzneţi şi plini de veselie. Care este secretul vieţii fără de moarte? Să scriem poveşti care să dăinuie peste generaţii. Un asemenea personaj care a încântat generaţii la rând prin umorul şi glumele sale cu tâlc a fost Nastratin Hogea. Poveştile, peripeţiile şi pildele sale sunt rescrise în versui de Cristina Grecu într-o ediţie nouă, cu ilustraţii atrăgătoare. Copii, luaţi pe părinţi de mână şi veniţi la întâlnirea cu înţeleptul hoge!

18,30-19,30 – “Prinţ şi cerşetor”, teatru pentru copii cu trupa Lada de poveşti

Publicată în anul 1881, Aventura prinţului Eduard al VI-lea, care şi-a schimbat locul cu un băiat sărman, în Anglia secolului al XVI-lea, a fost prima incursiune a lui Mark Twain în domeniul povestirilor istorice. Scriitorul American considera romanul Prinţ şi cerşetor cea mai bună dintre lucrările sale, desi aceasta n-a fost niciodată la fel de popular ca povestirile despre Huckleberry Finn şi Tom Sawyer.
Scenografie: Gabriela Dan
Cu Cristina Voicu şi Elena Diaconu

Ateliere STEM pentru copii şi Aplicaţii de realitate virtuală
Filiala 5, Bd. Griviţei 51

Noapte magică la filiala 5!!! Vă aşteptăm cu drag la Biblioteca Filiala nr 5 de pe Bd. Grivitei nr. 51 Braşov, sâmbătă seara, 28 septembrie, de la ora 18! Vino cu noi să pătrundem în alte lumi misterioase! Nocturna bibliotecilor aduce în acest an la filiala 5, experimente ştiinţifice cum nu
s-au mai văzut şi jocuri de realitate virtuală, o experiență VR completă, ghidată, către alte realități. Dacă ai între 7 şi 107 ani, hai si tu sa te bucuri de realitatea virtuală!
Vom începe la ora 18,00 cu chimie în bucătărie cu următoarele activitati:
– Balonul magic – obţinem dioxid de carbon și vom discuta despre importanța oxigenului în viaţa noastră.
-Soluții acide și bazice – determinăm valoarea PH-ului pentru diferite soluții (sucuri, fructe, apa)
Continuăm apoi cu Microzoo. În cadrul cursului copiii vor învăţa din ce este format un microscop și cum funcționează acesta, care este diferența între lumea microscopica și lumea macroscopică, cum se realizează un preparat microscopic. La final copiii vor studia la microscop fiecare preparat. Toate acestea în mijlocul jocurilor de realitatea virtuală care ne vor purta către alte lumi.
La Atelierele de Chimie si Microzoo ce se vor desfăşura la Filiala 5 a Bibliotecii Judetene, sâmbătă 28 septembrie începând cu ora 18, vă rugăm să aveţi în vedere că sunt locuri limitate. Doar câte 10 participanţi la fiecare dintre ateliere. De aceea vă invităm să vă înscrieţi în prealabil. Telefonul Filialei este 0268423980.
Vă aşteptăm cu drag la filiala 5, sâmbătă 18 septembrie de la ora 18,00. Intrarea este liberă!!!