Festivalul de literatură SF – AntareSFest, 2019

Clubul Antares și Asociația Antares Science-Fiction& Fantasy Club Brașov, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Barițiu” și Consiliul Județean Brașov, având sprijinul Asociației Medicilor Dentiști din Brașov, organizează cea de-a III-a ediție a Festivalului de literatură și artă science-fiction și fantasy, AntareSFest – „Încotro, Homo Cosmicus?”.
Evenimentul, cu participare internațională, care va avea loc în perioada 4-6 octombrie 2019, la Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, are ca temă centrală „50 de ani de la prima aselenizare, misiunea spațială Apollo 11”.
Și-au confirmat prezența autori de renume ai SF-ului românesc, oameni de știință, publiciști, graficieni, artiști plastici, edituri, precum și o delegație de scriitori de SF și creatori de bandă desenată din Ungaria. Toți vor fi întâmpinați de Anty – mascota astronaut.
Astfel, timp de trei zile, la Brașov vor fi dezbateri tematice despre situația SF-ului românesc pe plan național și internațional, lansări de carte SF, lectură liberă, expoziții de grafică și bandă desenată, precum și ateliere cu specific SF și Fantasy, atât pentru copii, cât și pentru adulți. Ineditul la acest festival va fi standul de artizanat cu teme SF și Fantasy, pe lângă cel de bandă desenată „Comics Didactic”.
Pentru mai mult divertisment, organizatorii au inclus în program proiecții de film, dans tematic, concursuri cu premii și parada costumelor „Cosplay”, pe traseul Livada Poștei – Piața Sfatului.
Evenimentul se va încheia cu decernare de premii pentru cel mai bun roman SFFH (science-fiction-fantasy-horror) apărut în 2018, cel mai bun debut SFFH din 2018, cea mai bună povestire SFFH din 2018. De asemenea, vor fi acordate premii pentru merite deosebite în promovarea literaturii SF românești și pentru implicare personală în susținerea și promovarea literaturii și artei de gen românești.

Programul detaliat – http://antares-club.ro/antaresfest2019/program.pdf

„Scopul acestui festival este de promovare a SF-ului românesc, a scriitorilor și a graficienilor autohtoni, a debutanților de toate vârstele, cu precădere a tinerilor cu pasiune pentru aceste genuri literare, elevi de gimnaziu, liceu și studenți. De asemenea, dorim să descoperim noi talente, prin atelierele de scriere creativă și cele de grafică”, a declarat președintele Asociației Antares Science-Fiction&Fantasy Club Brașov, Nic Dobre.
Publicul este așteptat pe tot parcursul evenimentului, de vineri până duminică. Intrarea este liberă.

Despre Clubul Antares Brașov și AntareSFest:

Înființat în anul 1981, Clubul Antares Brașov a fost dedicat literaturii science-fiction, dar incluzând și alte domenii conexe precum: fantasy, astronomie, ozn-istică, supranatural și borderline, popularizarea științei, fenomene neelucidate, filosofie, eseistică, muzică, filme, arte vizuale și o serie de alte categorii de interes, genuri, subgenuri și specii literare, cuprinse toate sub generoasa umbrelă a literaturii SF.
Misiunea Clubului și a Academiei Antares este susținerea și protejarea dezvoltării literaturii science-fiction & fantasy românești, pornind de la autorii brașoveni, care nu sunt puțini, pentru promovarea creației literare în scopul de a oferi sprijin și șanse egale tuturor celor talentați care doresc să se afirme, pentru formarea unei baze reale de cunoștințe și informații în domeniul SF-ului.

În 2016, Clubul Antares se constituie în persoană juridică sub numele Asociația Antares Science Fiction & Fantasy Club Brașov.

Printre proiectele la nivel național demarate din anul 2017 se numărăr AntareSFest, un festival literar și artistic, dedicat SF-ului românesc, festival nominalizat de Consorțiul Cultural Corona la Premiul pentru „Proiect Literar 2018”, și Colecția de povestiri science-fiction și fantasy pentru Nevăzători, ajunsă la ediția a III-a, în format Braille, broșură și audio-book, la alcătuirea căreia participă scriitori din toată țara.