Jocul de educaţie ecologică Agenda 2030

Vineri, 17 martie 2023, am făcut un test. Am jucat noi bibliotecarii jocul de educaţie ecologică Go Goals, creat şi proiectat de Centrul regional de informare al Naţiunilor Unite (UNRIC) în parteneriat cu artistul Yacine Ait Kaci (YAK), creator al Elyx. Iniţiativa traducerii în limba română şi folosirii lui în scop educaţional aparţine colegei noastre, Daniela Banaurs de la Filiala 4. Cu acest joc, colega noastră a aplicat la un proiect intitulat „Campionii Planetei 2023” şi a câştigat finanţarea oferită de Fundaţia Noi Orizonturi. Valoarea grantului este de 1400 lei si va fi implementat cu ajutorul voluntarilor din cadrul Clubului IMPACT – Filiala 4.

Tipărirea planşelor de joc despre Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda ONU pentru anul 2030 s-a făcut în cadrul SCIFEST – program de ştiinţe şi industrii creative al bibliotecii. Suntem mândri că pionii de joc au fost tipăriţi la imprimantele 3D ale bibliotecii, sub îndrumarea competentă a Evei Dinu. Jocul este destinat copiilor cu vârste între 8-10 ani şi întrebările sunt concepute în consecinţă. Se poate juca însă şi de alte categorii de vârstă, adaptând discursul potrivit vârstei jucătorilor.

Jocul este creativ, colorat şi atractiv. Cei şase bibliotecari care s-au jucat vineri au constatat cât de distractiv şi accesibil este, cât de mult stimulează spiritul de echipă şi ce atmosferă prietenoasă creează. Este ceea ce foarte probabil şi-au dorit creatorii, au vizat învăţarea prin joc. Cu acest joc suntem deschişi să organizăm evenimente şi sesiuni interactive de joc, în biblioteci, la şcoli, în parcuri, în grupuri, în familii etc. Îl vom testa la nivel primar, gimnazial şi liceal.

Pentru noi bibliotecarii a fost o oră excelentă, în care am câştigat cu toţii, iar experienţa o vom repeta fiindcă jocul este propus şi la întâlnirea filialei ANBPR Braşov din viitorul apropiat, vineri. Până atunci marţi va fi ziua când un grup de liceeni se vor juca şi vor învăţa despre SDG (Sustainable Development Goals). Go Goals!