Filmele lunii martie

7 martie 2012 – MERE ROŞII
Mere Roşii este filmul de debut al regizorului Alexandru Tatos, regizor de marcă al cinematografiei româneşti. Scenariul, semnat de scriitorul Ion Băieşu, a plecat de la o experienţă proprie — o lungă internare în spital. Realizat în 1976, filmul nu se teme să privească realitatea în ochi, cinstit, fără ocolişuri.
Eroul principal, un tânăr medic chirurg (pasionat consumator de mere roşii!), excelent profesionist, inflexibil cu respectarea normelor morale, se află într-o luptă permanentă cu indiferenţa şi ignoranţa semenilor săi, cu micimea lor sufletească, cu obtuzitatea şi carierismul directorului spitalului.

14 februarie 2012 – HOREA
Trimis în Transilvania pentru a ancheta cauzele răscoalei lui Horea, contele Jankowitz, înalt judecător imperial, „face dreptate” folosind cântarul mincinos al „raţiunii de stat”. 

După   izbânzi    impresionante  (erau doar ţărani cu furci şi topoare),  aceştia suferă înfrângeri şi se ascund în munţi. Laşii îi trădează pentru câţiva galbeni. Conducătorii Revoltei sunt prinşi: Crişan se spânzură cu şireturile de la opinci în temniţă, temându-se că informaţiile pe care le-a dat le vor fi fatale celorlalţi doi, iar Horea şi Cloşca mor schingiuiţi lângă cetatea Albei.

21 martie 2012 – DOUĂ LOZURI
Inspirat din faimoasa nuvelă a lui I. L. Caragiale, filmul exploatează, sub învelişul unui comic aparent, accentele de tragism şi amărăciune, pe care eroul principal, Lefter Popescu, le trăieşte în încercările disperate de a recupera doua bilete de loterie câştigătoare.

Inutil de precizat ca Birlic face unul dintre rolurile carierei sale …

 

28 martie 2012 – BALTAGUL
Nechifor Lipan este un oier înstîrit din Măgura Tracului şi soţul Vitoriei Lipan. El pleacă la Dorna, să cumpere oi, pe care sî le ducă apoi la iernat.

Vremea începe să se schimbe, se apropie anotimpul rece, iar Vitoria îşi pregăteşte gospodăria pentru iarnă, îngrijorată fiind, din ce în ce mai tare, de întârzierea neobişnuită a soţului ei. Timpul trece, se apropie sărbătorile de iarnă, Gheorghiţă se întoarce acasă, iar Vitoria hotărăşte să meargă împreună pe urmele lui Nechifor, iar apoi, pe urmele ucigaşilor lui, dorind să îi pedepsească.