De la bibliotecari pentru cititorii fideli

În fiecare an Biblioteca Județeană Brașov face un bilanţ: câte cărţi a cumpărat, câte a împrumutat, câţi cititori a avut. Desigur, cel mai plăcut moment este acela în care răsplătim pe cititorii noştri fideli, oamenii care ne trec pragul cu gândul la carte, însetaţi de lectură, preocupaţi de educaţie şi cultură, căutând o soluţie, o idee, un refugiu, o bucurie. Ei sunt oamenii bibliotecii, cei pe care dorim să îi încurajăm. Iar bibliotecarii pot să o facă doar prin recunoştinţa lor, dăruindu-le cea mai mare distincţie, titlul de Cititor fidel, şi cărţi, pe placul inimilor şi minţilor lor curioase.

Deși cu întârziere, din cauza condițiilor create de pandemie, am pregătit o surpriză pentru cititorii noștri fideli. Am ales pe cei mai buni dintre lectorii noștri, pe secții și filiale și cu ajutorul partenerilor și sponsorilor (Asociația Club Soroptimist Brașov și Asociația Medicilor Dentiști Brașov), cărora le mulțumim pentru ajutorul acordat, vom dărui cititorilor noștri fideli cărțile pe care și le-au dorit. Mai jos comunicăm lista premiaților noștri.

Secția de împrumut și-a ales câștigătorii pe care îi descrie astfel: domnul TEODOR BRONESCU este inginer pensionar, frecventează Biblioteca Judeţeană Braşov din 2003 şi are o bogată cultură generală, fiind interesat în principal de filosofie, psihologie, sociologie, biografii, memorii, monografii, literatură. Literar, este pasionat de Dostoievski. Meticulos, şi-a notat de la un moment dat titlurile citite, ajungând până la 1552 şi restituie la timp cărţile, fiind un cititor punctual și scrupulos. Doamna ECATERINA CRANGĂ este un utilizator cu vechime și o prezenţă plăcută. Cititoare pasionată, citeşte diverse genuri de literatură: romane thriller, poliţiste, istorice, drame şi este mereu la curent cu ultimele apariţii.

Sala de lectură l-a desemnat pe domnul OVIDIU LUCIAN BOŞTIOG drept cel mai fidel cititor pe anul 2019. Iată argumentele selectării sale: Absolvent de Litere la Braşov, este pasionat de citit – atenție, a fost văzut citind şi în staţia de autobuz -, educat, civilizat, cu mult bun simţ,… un tânăr cititor model! (bibliotecar Mihaela Lupu)

Secția de ziare și reviste l-a ales pe domnul VIOREL CHIRA, profesor de matematică, pensionar, pasionat de istoria locului natal despre care a scris o carte, colecționar împătimit și cititor la fel de interesat. Când are o clipă liberă, domnul profesor se oprește la bibliotecă pentru a studia un ziar, a afla ceva ce îl frământă, a se lămuri, scotocind cu răbdare după adevărul căutat.

Biblioteca engleză și-a desemnat cititorii fideli în persoana doamnelor ALEXANDRA ATĂNĂSOAIE și LIGIA VÂLCU. Iată argumentarea opțiunii ei: Doamna Alexandra ATĂNĂSOAIE este o utilizatoare veche a Bibliotecii engleze, dar şi a Bibliotecii Judeţene, în general. Frecventează biblioteca de mult timp, încă din studenţie. O foarte bună cunoscătoare a limbii engleze, este interesată de tot ce e nou în materie de literatură engleză, sugerând, de-a lungul anilor, titluri de calitate care au îmbogăţit fondul de carte. Este o utilizatoare punctuală, loială, o prezenţă deosebit de plăcută. Nu în ultimul rând, este una dintre persoanele de bază care ne urmăreşte pagina de Facebook, Biblioteci în limbi străine, apreciind activitatea noastră şi dincolo de rafturile cu cărţi. Doamna Ligia VÂLCU este una dintre puţinele utilizatoare ale Bibliotecii engleze care citeşte cu aceeaşi plăcere şi uşurinţă atât în engleză, cât şi în franceză. Este o cititoare de cursă lungă, care ne onorează cu prezenţa cel puţin lunar, discretă şi cu o evidentă iubire pentru cărţi. Este o sursă de recomandări literare pe care o apreciem deosebit de mult. Foarte interesată de autorii străini traduşi în limba engleză, ne impresionează de fiecare dată cu atenţia pe care o acordă lecturii, iniţiind dialoguri pline de calitate. Punctualitatea, curiozitatea intelectuală şi interesul pe care îl acordă literaturii engleze au făcut ca alegerea dânsei pentru acest premiu să fie o decizie uşor de luat.

Mediateca francofonă l-a ales pe domnul IACOB MÂRZA fiindcă este un cititor înrăit, împrumută des cărțile cele mai groase sau „cărămizile” cum le numește dânsul. Colega noastră îl consideră un cititor complet din moment ce nu se limitează la un singur domeniu sau stil, a citit atat beletristică franceză și străină (romane polițiste cu precădere), cât și cărți din domeniul serviciilor secrete și spionajului. Este mereu atent la termen și, în cazul în care nu reușeste să termine una din cărți, face drumul la bibliotecă și le aduce pe cele citite, prelungind cea rămasă (mulți cititori prelungesc toate cărțile pentru a evita două drumuri).

Biblioteca maghiară acordă titlul de cititoare fidele pe anul 2019 doamnelor POP ERZSéBET şi METEŞ TERéZIA pe care le consideră cititoare complete din punct de vedere al lecturii, deoarece nu se limitează la o singură temă, citind atât romane romantice, cât şi istorice sau de aventuri. Chiar dacă au vieţi diferite, ele sunt surori şi deseori vin împreună sau îşi dau întâlnire la bibliotecă, împrumutând romane diverse și împărtășind lecturile preferate.

Filiala 1 – cartierul Craiter a ales la categoria copii pe ALEXANDRA FLORENTINA BUNGĂRDEAN, o fetiță energică și voioasă, elevă în clasa a V-a, prietenă cu cartea și lectura, iar la categoria adulți pe doamna SIMONA CRISTINA BERSZAN, o cititoare veche a bibliotecii, o doamnă cu mult bun simț și liniștită, care frecventează filiala. La Filiala 2 – cartierul Noua cititorii fideli ai anului 2019 sunt GEORGE NARCIS DUDESCU și ANCA MORARU. Mereu la curent cu noutăţile literare şi culturale, deoarece participă intens la târguri de carte, dezbateri, concerte şi proiecţii de filme, George Narcis Dudescu împrumută biografii de personalităţi, beletristică, DVD-uri. Anca Moraru este o prietenă simpatică şi devotată a bibliotecii şi a Filialei 2. În special, lectura romanelor contemporane îi aduce alinare şi bucurie. La Filiala 4, COSMIN MATEI NECHIFOR este cel mai fidel cititor din ultimul an. Alege lecturile pentru şcoală, fiind silitor, preocupat de învăţătură, dar şi alte cărţi despre care a auzit. Este receptiv la noutăţi şi acceptă propunerile bibliotecarei, un copil educat, politicos şi atent.

La Filiala 5 – Bd. Griviței, titlul de cititor fidel, Categoria Adulţi, îi revine doamnei Virginia Pîrvulescu, care s-a remarcat prin consecvenţa, comunicarea şi cunoaşterea volumelor citite. Dar cine mai are în zilele noastre răbdare să înţeleagă o carte?! Cine mai citeşte cu adevărat?! Este complet greşit acest punct de vedere pentru că cititul a fost și este o preocupare a unei categorii de oameni. Doamna Virginia Pârvulescu se află în această categorie de „oameni cititori”. Are capacitatea de a deprinde mesajul cărţii, iar din lungile discuţii purtate între dânsa şi bibliotecare, a reieşit că este un spirit liber, care îşi găseşte refugiul în cărţi. Este persoana căreia nu-i pasă câte file a întors, ci este interesată exclusiv de ceea ce a parcurs cu fiecare paragraf. O persoană care nu citeşte doar pentru că-i place, de plictiseală sau ca să se relaxeze, ci vede lectura ca pe o modalitate de a trăi.

La categoria Copii, ALEXIA RĂDUCAN-MOGA este căștigătoarea titlului de cititor fidel pe 2019. Iată cum bibliotecara Alina Mircea justifică alegerea ei: Într-o zi, o fetiţă simpatică, de clasa a II-a, a intrat în biblioteca noastră împreună cu bunicul. Dorea să se înscrie la bibliotecă. Îşi începuse deja cariera de cititoare. Deşi pe atunci avea doar 8 ani, avea deja câteva cărţi citite la activ. Ii plăceau cărţile Editurii Arthur, cu care era deja familiarizată şi care este una dintre editurile preferate ale copiilor din ziua de astăzi. A devenit o cititoare asiduă a bibliotecii, însă a devenit şi mai activă după ce a acceptat invitaţia noastră de a participa la un proiect interesant, în care Filiala 5 a fost implicată şi anume – CODE KIDS – club de programare pentru copii de vârsta gimnaziului. Vrem să ne lăudăm cu ea şi în această privinţă, deoarece, deşi era cea mai mică din grupă, era deja şi cititoare şi a fost şi un exemplu pentru ceilalţi copii. Datorită proiectului la care au participat 10 copii, unii dintre ei au devenit şi ei CITITORI, iar alţii au devenit CITITORI MAI BUNI. Ca să nu mai spunem că era cu un pas şi înaintea grupei de programatori. Ne-am bucurat să avem printre cititorii noştri un copil susţinut de familie astfel ca sarcina bibliotecii a fost destul de uşoară. De aceea merită cu prisosinţă premiul de fidelitate din partea Filialei 5.