Centenarul încoronării regilor României la Alba Iulia

În 15 octombrie se împlinesc o sută de ani de la Încoronarea Reginei Maria și a Regelui Ferdinand. Regina Maria a fost iubitoare și colecționară de artă, dar şi a costumului tradiţional românesc. Personalitatea sa puternică ne-a inspirat să realizăm o mini-colecţie de articole brodate pentru care am ales două motive:
– Rombul, unul dintre cele mai vechi ornamente de pe teritoriul țării noastre, un simbol feminin care este semnul sacru al fertilității solului dar reprezintă şi înţelepciunea, dragostea, armonia.
Am cules şi prelucrat motivul de pe o ie expusă pentru o singură zi la Muzeul Judeţean de Istorie din Braşov, în ianuarie 2018, la vernisajul expoziţiei „Regina Maria, ambasador irezistibil al artei populare românești”.
– Floarea de portocal, care în Antichitate era simbolul purităţii şi o podoabă nelipsită din coroniţele mireselor, iar în religia ortodoxă apare adesea ca simbol al purităţii şi generozităţii Maicii Domnului.
Ideea a provenit din cartea „Regina Maria. Flori de portocal” în care editoarea Mihaela Simina spune că „Este aproape imposibil să nu îţi rămână întipărită în memorie (mie mi-a rămas) imaginea florilor de portocali din camera Reginei Victoria, imagine pe care Regina Maria o descrie în memoriile sale în mai multe rânduri, ca fiind o adevărată fascinaţie a copilăriei. Imaginea şi da, desigur, aroma! Mai mult de atât, un alt cadru dublează valoarea acestei amintiri parfumate din copilarie, cel din ziua nunţii Reginei Maria cu Regele Ferdinand, când mireasa a purtat o coroniţă în care erau prinse gingaşe flori albe de portocal dulce.” Astfel, după o fotografie, am desenat în format digital o floare de portocal, în două variante şi apoi am cusut-o.
Prin obiectele pe care am ales să le confecționăm din pânză şi să le ornamentăm cu cele două motive, am dorit să realizăm o adaptare a valorile tradiţionale la actualitate:
– Săculeţ ¬– constituie un ambalaj deosebit pentru cadouri mici, pentru lavandă sau petale de trandafiri;
– Set format din brăţară şi gherdan – înfrumuseţează ţinuta doamnelor şi sunt accesorii uşor de purtat;
– Papion pentru domni şi pentru doamne – atrage atenţia imediat, fiind un accesoriu neobişnuit;
– Cravată după modelul săsesc – reînvie un port pe cale de dispariţie, care însemna eleganţă, măiestrie şi culoare;
– Guler pentru doamne – dă eleganţă unei bluze sau unei rochii simple, uni;
– Semn de carte – contribuie la plăcerea lecturii;
– Copertă pentru agendă – face activitatea zilnică mai plăcută;
– Napron – adaugă un plus de stil servirii mesei.
La realizarea exponatelor au participat doamnele Rafila Săracu, Diana Radu, Sofia Ionescu, Marinela Ciobotaru, Maria Marcu, Melinda Puskás și Antonela Lungu.
Alături de obiectele confecţionate, Biblioteca Judeţeană Braşov a expus cărţi despre încoronarea Regilor României la Alba Iulia la 15 octombrie 1922, despre Casa regală a României şi despre regele Ferdinand I Întregitorul şi regina Maria a României.
Mulțumim Bibliotecii Județene „George Barițiu” pentru găzduirea expoziției.

Comunitatea Motive tradiţionale din Ţara Bârsei şi împrejurimi, coordonată de Antonela Lungu