Cartea săptămânii – Cititorul de Bernhard Schlink

„Cititorul” este povestea unei iubiri mai puțin obișnuite, aceea dintre adolescentul Michael Berg, fiul unui conferențiar la facultatea de filosofie ostracizat din pricina insistenței de a preda gânditori ce contraziceau ideologia nazistă, și taxatoarea de tramvai Hanna Schmitz, cu douăzeci de ani mai în vârstă, care este gata de orice sacrificiu pentru a ascunde un secret ruşinos. Mai mult decât o inițiere erotică, această relație devine modalitatea privilegiată de investigare și asumare a trecutului politic al unei întregi națiuni. Judecată și condamnată pentru faptele comise în calitate de supraveghetoare într-un lagăr pentru femei din apropierea Cracoviei, Hanna influențează profund modul în care Michael ajunge să resimtă responsabilitatea şș vina, transformând evenimentul istoric în realitate trăită. Dincolo de subiectul în sine, stilul în care este scris romanul atrage și farmecă, precis, dar nuanțat, de mare rafinament, descriind sentimente trăite, psihologia personajului și conflictele care îl macină. Fiecare cuvânt este la locul potrivit, asemeni unei pledoarii construite atent, fiindcă scriitorul este avocat și jurist de meserie, profesor universitar specializat în dezbateri și prin felul de a privi și analiza toate argumentele, pro și contra. Este o carte fascinantă prin construcția și limbajul ei, dar și prin maniera cu care autorul pătrunde esențele, rezumă și sintetizează experiența vinei și a responsabilității colective. Un spirit european de mare finețe! Lectură recomandată de bibliotecar!

Romanul a fost ecranizat de studiourile Miramax în regia lui Stephen Daldry, avându-l ca producător pe Anthony Minghella, cu Ralph Fiennes şi Kate Winslet în rolurile principale. Filmul este câştigător al unui Glob de Aur şi al unui Oscar în 2009 pentru cel mai bun rol principal interpretat de Kate Winslet.

Biblioteca dispune de acest volum și în versiune engleză, precum și sub formă de DVD, volumul și filmul putând fi împrumutate de la Biblioteca engleză
Disponibil şi în altă limbă: The reader : [a novel] [Text] / Bernhard Schlink ; translated from the German by Carol Brown Janeway (2008)
Disponibil și în alt format: The reader : [înregistrare video : film artistic] [DVD] / regizor : Stephen Daldry ; scenarist : David Hare ; distribuţie : Kate Winslet, Ralph Fiennes, David Kross, … (2009)

Accesați cu încredere catalogul nostru online!