Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea acestei săptămâni este „Greenlights – Undă verde” de Mathew McConaughey (Bucureşti, Editura Rao, 2021, 354 pagini), pe care o avem în limba română la Sala de lectură, Secţia de muzică şi artă, filialele 2, 3 şi 5, iar în limba maghiară la biblioteca maghiară.

Mathew McConaughey este un actor carismatic, care transmite veselie şi optimism, un actor care excelează în comedii şi în crearea unei atmosfere pline de viaţă, un actor pe care îl apreciez pentru că şi-a păstrat atitudinea şi simţul umorului în ciuda vârstei. Faptul poate fi o garanţie că scrierea sa are aceleaşi calităţi precum jocul său actoricesc.

Editura prezintă astfel volumul:

Greenlights. Unda verde – precum un semafor cu toate culorile verzi – adună primii cincizeci de ani ai lui Matthew McConaughey: „un album, o antologie, o poveste a vieţii mele de până acum… o scrisoare de dragoste. Adresată vieţii”. Dar şi „cum să obţii mai mult Da într-o lume plină de Nu şi cum să recunoşti momentele în care un Nu ar putea să fie de fapt un Da”. Pentru că lumina roşie devine în cele din urmă verde. Pentru că cel care juca mereu fără cămaşă în comedii romantice a devenit în cele din urmă un actor câştigător de Oscar.

În Greenlights. Undă verde, McConaughey dezvăluie că a făcut sex pentru prima dată după ce a fost şantajat când avea 15 ani şi a fost molestat la 18 de un bărbat în interiorul unei dube, după care a fost bătut până şi-a pierdut cunoştinţa. Fraze ce impresionează, dar adevărul este că, odată ce le-ai citit, îţi dai seama că memoriile actorului texan vorbesc despre altceva. Aceste două fraze nu sunt detaliate în restul cărţii. Pentru că, un caz rar în panorama de astăzi, McConaughey nu suferă de victimizare patologică: „Nu m-am considerat niciodată o victimă”, se grăbeste el sa precizeze. „Am multe dovezi care arată că lumea conspiră ca eu să fiu fericit.”

Greenlights. Undă verde a devenit imediat un bestseller. În SUA, s-au vândut peste 500 000 de exemplare vândute într-o lună. De mai mult de un an, volumul continuă să fie printre cele mai bine vândute şi cele mai citite cărţi de pe Amazon şi să strângă comentarii pozitive. O biografie pe care el însuşi o defineşte ca un manual pentru a învăţa cum să gestionezi dezamăgirile, ceva care poate ajuta alţi oameni care au nevoie de un umăr, de un prieten sau de un sfat.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă
http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do

#bibliotecajudeţeanăbraşov, #carteasăptămânii, #recomandaredelectură