Ana Blandiana la 80 de ani

Poeta, eseista și prozatoarea Ana Blandiana (cu numele real Otilia Valeria Rusan), s-a născut în ziua de Buna Vestire (25 martie) a anului 1942, la Timișoara, fiind fiica preotului Gheorghe Coman și a Otiliei, originară din satul Blandiana, județul Alba, denumirea satului natal al mamei devenind și sursă de inspirație pentru alegerea pseudonimului.

Efectuează studiile liceale la Oradea iar apoi urmează cursurile Facultății de Filologie a Universității din Cluj Napoca.

Debutează editorial în anul 1964, cu volumul de versuri „Persoana întîia plural”, după care publică mai multe volume de poezie, inclusiv pentru copii. De asemenea, publică proză fantastică, eseuri, însemnări de călătorie și memorii, un roman, volume de interviuri.

Cărți ale autoarei au apărut, începând din anul 1982, la prestigioase edituri străine din Germania, Franța, Italia, Statele Unite la Americii, Olanda, Norvegia, Suedia, Albania, Marea Britanie, Rusia, Ungaria, Polonia, Letonia, Estonia, Serbia, Bulgaria, Israel, Spania, Portugalia, Slovenia, Macedonia, Vietnam, China, Coreea de Sud.

Activitatea sa creativă a fost încununată cu numeroase premii literare, românești și internaționale, printre care: Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul „Mihai Eminescu” al Academiei Române, Premiul Internațional „Gottfried von Herder”, Premiul Internațional „Vilenica”, Premiul „Poetul European al Libertății”.

Ana Blandiana s-a dovedit a fi o persoană incomodă pentru regimul comunist, fiindu-i luat dreptul de publicare în trei rânduri. După anul 1989 ea a demonstrat o mare responsabilitate civică, fiind una dintre cele mai reprezentative voci ale democrației. Împreună cu soțul ei, scriitorul Romulus Rusan, a pus bazele Fundației „Academia Civică” sub egida căreia funcționează Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței format din Muzeul de la Sighet și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului.

Miniexpoziţia aniversară de carte de la Secţia de Împrumut a bibliotecii a fost organizată de colega noastră Mariana Caloinescu şi este o invitaţie la (re)lectură şi reflecţie. Vă aşteptăm cu drag!

12 răspunsuri la “Ana Blandiana la 80 de ani”

Comentariile sunt închise.