Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Luna martie este luna dedicată femeilor şi alegerea noastră pentru această săptămână (07-13.03.2022) s-a oprit la „Alfabetul doamnelor: de la doamna B. la doamna T.” de Ioana Pârvulescu (Bucureşti, editura Humanitas, ediţie revăzută şi adăugită, 2021, 253 pagini). Volumul poate fi consultat şi împrumutat de la Sala de lectură, Secţia de împrumut şi filialele 1, 2, 3 şi 5.

Autoarea prezintă astfel scrierea:

„Această carte e liberă. De aceea o dedic tuturor celor care se mai bucură să exploreze în voie spaţiul dintre coperte, doamnelor şi domnilor deopotrivă, studentelor şi studenţilor de la Litere, cititoarelor şi cititorilor care dau sens (şi sensuri noi) efortului unui scriitor. Ştiu că asemenea oameni vor exista şi în vremurile cele mai puţin propice cititului. Cartea oferă o tipologie a personajelor feminine din literatura română, de la doamna B. a lui Negruzzi la doamna T. a lui Camil Petrescu. Combină critica şi istoria literară cu istoria mentalităţilor, sociologia cu istoria culturală, experienţa de viaţă cu cea de bibliotecă: în fond cam tot ce folosim când citim şi judecăm literatura, fără mânie şi părtinire. Alfabetul doamnelor nu se doreşte, desigur, a fi exhaustiv (oricum, nu trece de Interbelic). Fiecare dintre noi are cu siguranţă unul propriu, bazat pe afinităţi. Acesta este al meu. Nu-l impun, il propun”.

Carte recomandată de Bibliotecar!

Consultaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la următorul link: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do