Cartea săptămânii este „100 de greșeli care au schimbat istoria” de Bill Fawcett (București, Editura Litera, 2020) și poate fi împrumutată prin rezervare telefonică sau prin e-mail.
De la Linia Maginot, la Criza rachetelor cubaneze, istoria este plină de mișcări proaste și de idei mai puțin geniale care s-au transformat în dezastre cu consecințe nelimitate. Acest volum analizează o sută de astfel de puncte de cotitură. Japonia bombardează Pearl Harbor. Califii din Bagdad cheltuie până ajung la faliment. Aztecii îi întâmpină pe conchistadori cu brațele deschise. Mexicul îi invită pe americani în Texas și americanii nu mai pleacă. În timp ce Moartea Neagră face ravagii în Europa, țăranii hotărăsc că pisicile sunt cele care aduc boala și le omoară, iar populația de șobolani care împrăștie moartea explodează. Scopul Prohibiției este o societate mai bună, dar rezultatul înseamnă mai multe jafuri și crime, plus utilizarea cocainei, marijuanei și a altor substituți pentru alcool. Romanii lasă sarcina de a purta războiul în totalitate în mâinile legionarilor barbari. Iar restul este istorie…
În aceste vremuri în care fiecare fornăială sau bâlbâială este înregistrată și retransmisă de sute de ori, este ușor să observi că nimeni nu e perfect, și ni se reamintește în permanență că a greși e omenește. Oamenii fac greșeli – unii dintre ei catastrofale – iar marii lideri ai istoriei reușeau să greșească exact la fel de mult cât o fac mult‑supravegheații politicieni din prezent. Unele dintre aceste greșeli au schimbat cursul istoriei întregii lumi sau cel puțin al unui continent.
Poate o exista vreun mesaj filosofic ascuns printre recapitulările acestor poticniri și pași greșiți în marșul istoriei. Ești liber să‑l cauți. În marea lor majoritate însă, fie în război, fie în dormitor, aceste greșeli sunt interesante, iar acesta este scopul acestei cărți. Poate fi chiar reconfortant faptul că, în ciuda atâtor gafe ale trecutului, am supraviețuit și chiar am progresat. Imaginea traseului ocolit pe care l‑a urmat lumea pentru a ajunge aici ne oferă și o perspectivă asupra prezentului ilogic, adesea ambiguu, dar întotdeauna fascinant.
Volumul se găsește în 5 exemplare, la Secția de împrumut, Sala de lectură și filialele 2, 5 și 6 sau Secția de copii.
Consultați cu încredere catalogul nostru online. Volumul se poate consulta la următoarea legătura http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+a5093c77c0a8011424c9b3ae0139d9cf&operator=OR&_open=1