Aliniindu-ne Jocurilor olimpice de vară de la Tokio, recomandarea acestei săptămâni este biografia lui Roger Federer, carte de René Stauffer (Bucureşti, Victoria Books, 2020, 431 pagini), pe care o avem la Sala de lectură şi la Mediatecă. O carte nu numai despre un sportiv de excepţie şi performanţele sale, dar şi despre un Om şi viaţa sa, despre spiritul său, ce pot servi drept model.
Australian Open 2017 – Roger Federer ridică mâinile în aer victorios, după ce a transformat uluitor cea de-a doua minge de meci împotriva lui Rafael Nadal, adăugându-şi astfel în palmares al 18-lea titlu de Mare Slem. Poate părea un triumf între multe altele, dar pentru geniul tenisului reprezintă apogeul unei reveniri legendare.
La 35 de ani, recordmenul de la Wimbledon se întoarce spectaculos după o pauză de şase luni şi îi contrazice ferm pe experţii care deja îi anunţau retragerea. Este unul dintre acele momente speciale marca Federer cu care sportivul continuă să-şi uimească plăcut fanii. Pentru a înţelege fenomenul Federer trebuie să privim în spatele acestor momente, la povestea de succes a unui tânăr elveţian care se transformă dintr-un talent extraordinar, dar cu toane, într-unul din cei mai de succes tenismeni ai tuturor timpurilor şi într-un model de stil recunoscut la nivel mondial.
René Stauffer l-a însoţit îndeaproape pe Federer încă de la vârsta de 15 ani şi conturează cu multă sensibilitate cele mai importante momente din cariera sportivului. De la modelele care i-au marcat adolescenţa la ascensiunea razantă în topurile tenisului mondial şi până la implicarea socială a familistului Federer – o carte unică, pe măsura unei biografii unice.
„Cartea de faţă este cea de-a doua biografie pe care o scriu despre Federer. În căutarea perfecţiunii a fost publicată iniţial în 2006, după care i-au fost aduse multiple adăugiri, a fost tradusă şi redactată în multe limbi. Aceasta se sfârşeşte după cel de-al 17-lea titlu de Mare Slem (Wimbledon, 2012) – cu cât trecea timpul, cu atât era mai clar că următorul capitol important urma să fie retragerea.
Dar probabil că şi zeii tenisului au fost impresionaţi de tenacitatea lui Federer. Asa că, la vârsta la care alţii se retrăseseră de mult, i-au dăruit o revenire cum nici el nu şi-ar fi imaginat-o. I-au permis să se bucure încă o dată de succese de basm şi să rescrie, din nou, istoria tenisului. Astfel mi-au dat şi mie pretextul şi motivaţia de a rescrie de la zero biografia lui Federer. Mi-a fost clar că nu îmi vor ajunge unul sau două capitole suplimentare dacă vreau să-i surprind cariera, viaţa şi importanţa în tenis aşa cum merită. Mult prea multe se întâmplaseră în mai bine de zece ani. Le vedeam mult mai clar acum. Mult prea frumoasă şi magică fusese povestea revenirii sale.” — RENE STAUFFER
Roger Federer, „gentlemanul din tenis” (NZZ) nu este doar unul dintre cei mai de succes tenismeni ai tuturor timpurilor, ci şi o persoană implicată social şi un om extrem de atent cu viaţa privată. René Stauffer este unul dintre puţinii jurnalişti care a avut acces direct la „planeta Federer”. I-a fost alături şi în 2016, când sportivul şi-a întrerupt abrupt sezonul, dar şi când a depăşit criza şi a câştigat Australian Open, o jumătate de an mai târziu. Stauffer descrie cu precizie ce oameni, antrenori şi mentori au fost esenţiali pentru această carieră de excepţie şi cum va dăinui influenţa lui Federer pe teren, dar şi în afara acestuia, după ce sportivul îşi va încheia cariera.
„Roger Federer este cel mai bun jucător pe care l-am cunoscut în peste 40 de ani de tenis.” (JOHN McENROE)
Lectură recomandată de Bibliotecar!
Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/opac/search.do?mode=BASIC&action=search&queryTerm=uuid+%3D+49989388c0a8011441d19cc301564a90&operator=OR&_open=1