Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii: Stăpânele lunii de Jokha Alharthi

Săptămâna 15-21 mai vă invităm în lumea arabă a poveştilor, atât de fascinantă prin iubirile, încercările şi aventurile prin care vă poartă. Vă recomandăm o carte care a fost distinsă cu premiul Man Booker International, fiind primul roman în limba arabă premiată cu această distincţie: „Stăpânele lunii” de Jokha Alharthi, disponibilă în limba română, în traducerea editurii Litera din 2022, la Secţia de împrumut şi filialele 1, 2, 3, 5 şi în limba engleză la secţia engleză a bibliotecii noastre.

Iată povestea pe scurt: În satul al-Awafi din Oman, trăiesc trei surori: Mayya, care se mărită după o dragoste neîmplinită; Asmaa’, care se căsătorește dintr-un simț al datoriei, dar este hotărâtă să-și ridice uniunea cu soțul său la nivelul aspirațiilor ei intelectuale; Khawla, care refuză numeroasele propuneri de căsătorie în așteptarea celui promis în copilărie, dar care a emigrat în Canada. Aceste trei femei, împreună cu familiile lor, își derulează poveștile pe parcursul a trei generații.

Într-o țară aflată mereu la o răscruce a istoriei, la confluența dintre Orient și Occident, dintre arhaic și modern, tradiția și superstiția încă domină societatea și conștiința individuală. Frescă socială amplă și dinamică a Omanului din secolul XX și începutul secolului XXI, Stăpânele Lunii, primul roman în limba arabă distins cu prestigiosul premiu Man Booker International, oferă minunate pasaje lirice și pagini de dragoste de o rară frumusețe.

„O țesătură densă și luxuriantă… Alharthi construiește o tapiserie de vieți interconectate, unele dintre ele urmărite pe parcursul mai multor decenii, altele surprinse doar în anumite momente cruciale. Rareori am întâlnit o operă de ficțiune în care forma și fondul să fie în asemenea măsură inseparabile și bine legate, până la contopire.“ The New York Review of Books

„O poveste puternic impregnată de istorie, poezie și filosofie, dar marcată și de sclavie, căsnicii eșuate, pasiune și iubiri (nu atât de) secrete.“ The Atlantic

V-am stârnit interesul? În mod sigur da!

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do