Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Săptămâna care a început se încheie cu sărbătoarea Sfântului Gheorghe. În 23 aprilie este sărbătorit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. În acelaşi timp data de 23 aprilie este aniversarea naţională a Zilei Bibliotecarului şi Ziua internaţională a cărţii şi a drepturilor de proprietate intelectuală. De aceea, alegerea bibliotecarilor s-a oprit la o carte foarte potrivită pentru perioada pe care o parcurgem: The world’s most beautiful libraries, fotografii de Massimo Listri, texte de Georg Ruppelt şi Elisabeth Sladek (Köln, Editura Taschen, 2020), disponibilă la secţia engleză a bibliotecii noastre.

Albumul ne invită la o călătorie în bibliotecile lumii, în colecţiile şi trecutul lor. Fotografiile dezvăluie arta şi arhitectura clădirilor edificate în cele mai variate stiluri (medieval, clasic, baroc, rococo, stilul 1900 etc.). Colecţiile valoroase se dovedesc a conferi marca specifică fiecărei biblioteci, individualizându-le, de la Biblioteca apostolică a Vaticanului la Biblioteca Colegiului Trinity, de la Biblioteca Laurentiana din Florenţa, biblioteca particulară a familiei De Medici proiectată de Michelangelo, la bibliotecile Abaţiei Altenburg din Austria şi Biblioteca Mănăstirii Franciscane din Lima, Peru, ce au trecut prin avatarurile războaielor şi Inchiziţiei. Textele detaliate surprind istoria zbuciumată a acestor biblioteci.

Odă culturii, cartea cu fotografiile bibliotecilor lui Listri este de fapt un pelerinaj spre inima acestor centre de studii, cu colecţiile lor uimitoare şi mai ales cu poveştile lor. Citiţi aceste mărturii ale bibliotecilor şi bibliotecarilor în perioada când lumea bibliotecilor are propriile sărbători dedicate.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do