Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 22-29-01.2024

Potrivind cărţile calendarului pe care îl parcurgem, alegerea bibliotecarului s-a oprit asupra volumului „Scrieri despre Cuza Vodă” de Alexandru Lapedatu, ediţie îngrijită, studiu introductiv şi notă asupra ediţiei de Ioan Bolovan, apărut la editura clujeană Şcoala Ardeleană şi disponibilă pentru public la Secţia de împrumut şi în curând la Sala de lectură. Ca braşoveni, suntem mândri că autorul cărţii este originar de pe meleagurile noastre, iar portretul domnitorului reprodus pe copertă este realizat de pictorul braşovean Mişu Pop, păstrat azi la Muzeul de Artă Braşov.

Ediţia nouă a cărţii s-a înscris în proiectul editorial marcând cei 150 de ani de la trecerea în eternitate a lui Alexandru Cuza în 2023, sub egida Academiei Române, Centrului de studii transilvane, Institutului de istorie naţională „George Bariţiu”, Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” Cluj Napoca, Fundaţiei „Transilvania Leaders” şi Fundaţiei „Lapedatu”.

Recomandăm această carte pentru a (re)descoperi perioada de mari schimbări patronate de Alexandru I. Cuza, pentru credinţa şi voinţa în idealul unirii pentru care Cuza a acţionat ca să devină un proiect real, pentru solidaritate şi modelul pe care l-a reprezentat şi care a inspirat şi pe românii transilvăneni. Nu întâmplător, istoricul transilvănean Al. Lapedatu a dedicat studiile sale acestui subiect, contribuind la lămurirea unor aspecte ale domniei lui Cuza în relaţie cu Austria.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do