Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 17-23 iulie 2023

Vara este anotimpul îngheţatei. Iar dulciurile sunt pentru orice anotimp, asemeni cititului. Iubind cărţile şi dulciurile, Aurora Liiceanu scrie despre „Dinastii dulci”, volumul ales pentru această săptămână, disponibil la secţia de împrumut şi la filialele 1, 2, 3, 5 şi 6.

Despre ce şi mai ales despre cine este vorba? În rezumat, cartea cuprinde poveşti adevărate despre cofetari şi patiseri, maeştrii minunilor din ţara dulciurilor. Pe scurt, editura prezintă astfel cartea:

În urmă cu 140 de ani, gândindu-se cu nostalgie la vremea copilăriei, patiserul Louis Lefèvre-Utile și-a propus să creeze un produs care să semene cu șervetul de masă cusut de bunica sa. Așa a apărut biscuitul petit beurre, care prelua simbolurile timpului de pe acel șervet: cele patru „urechiușe” reprezentau anotimpurile, cei 52 de „dinți” – săptămânile dintr-un an, iar cele 24 de găurele – orele unei zile. Astăzi biscuitul arată exact ca atunci, dar probabil că foarte puțini îi cunosc istoria. După cum puțini știu istoria cunoscutei cofetării Escribà din Barcelona sau a rahatului turcesc… Aurora Liiceanu ne spune poveștile unor dulciuri celebre și ale dinastiilor de cofetari și patiseri care și-au legat numele de ele. Alături de bărbați pasionați de meseria lor ca Jean-Romain Lefèvre și Antoni Escribà, vom întâlni femei puternice precum Pauline Utile sau Jocelyne Tholoniat, care au contribuit la dezvoltarea afacerilor familiilor lor. Iar pentru că gustul e asociat cu mirosul, vom face o incursiune în lumea parfumurilor, după care vom reconstitui mirosurile de odinioară ale unor orașe ca Amsterdamul, Parisul sau Bucureștiul. 

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do