Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Cartea acestei săptămâni este volumul „Oamenii istoriei: personalităţi şi trecut” de Margaret Macmillan (Bucureşti, Editura Trei, 2020, traducere din engleză de Smaranda Câmpeanu), existentă la Sala de lectură, Secţia de împrumut la domiciliu şi filialele 1, 2, 3, 5 şi 6.

Cartea este un volum de istorie unde amănuntul biografic revelator se îmbină cu evenimentele istorice la scară mondială, arătând rolul oamenilor, elitelor şi factorilor de decizie politică şi militară în viaţa societăţii. Autoarea evită cronologia seacă şi aduce în faţă oamenii care modelează istoria, mânată de curiozitatea de a descoperi în ce fel au influenţat mecanismele de funcţionare ale societăţii.

Editura prezintă astfel alegerea acestui titlu: „Margaret MacMillan propune o selecţie inedită de personalităţi, unele faimoase, altele mai puţin cunoscute, care şi-au lăsat amprenta asupra trecutului. Unele au schimbat cursul istoriei şi chiar au dat tonul epocilor în care au trăit. MacMillan analizează conceptul de leadership, aşa cum este acesta reprezentat de personaje precum Otto von Bismarck, William Mackenzie King sau Franklin Delano Roosevelt. Observă, de asemenea, cum pot comite unii conducători greşeli enorme, cu consecinţe devastatoare, aşa cum s-a întâmplat cu Hitler, Stalin sau Thatcher. Richard Nixon şi Samuel de Champlain sunt infăţişaţi ca exponenţi ai caracterelor temerare, care şi-au asumat riscuri, urmându-şi cu încăpaţânare propriul drum şi sfidând adesea societăţile din care proveneau. Apoi sunt descrişi visătorii, exploratorii şi aventurierii, oameni ca Fanny Parkes şi Elizabeth Simcoe, care au înfruntat sau ignorat limitările impuse de societăţile lor. În cele din urmă, sunt trecuţi în revista observatorii, personaje asemeni lui Babur, fondatorul dinastiei indiene a mogulilor, sau Victor Klemperer, un supravieţuitor al Holocaustului, care a ţinut jurnale şi memorii ce readuc la viaţă trecutul. Oamenii istoriei prezintă relaţia complexă şi deosebit de importantă dintre biografie şi istorie, indivizi şi epocile în care au trăit.”

Despre autoare: De origine canadiană, Margaret MacMillan este un istoric de renume mondial, profesor emerit de istorie internaţională la Universitatea Oxford şi profesor la Universitatea din Toronto. Şi-a obţinut doctoratul la St Antony’s College, Oxford, unde mai târziu a ocupat poziţia de rector. Anterior a mai fost rector al Trinity College din cadrul Universităţii din Toronto, precum şi la Universitatea Ryerson. Eminent expert în istorie şi relaţii internaţionale, MacMillan este şi un frecvent comentator în mass-media. Este autoarea unor lucrări de mare succes, traduse în mai multe limbi şi incununate cu premii prestigioase, precum Războiul care a pus capăt păcii: Drumul spre 1914 şi Făuritorii păcii: Şase luni care au schimbat lumea.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesează cu încredere şi rapid catalogul nostru online la un clic distanţă: http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do