Biblioteca, adolescentii si fumatul

De ceva timp, elevii de la liceul maghiar si-au gasit ascunzatoarea pentru fumat. Se retrag de la scoala, de sub ochii vigilenti ai profesorilor, in curtea interioara a sediului central al bibliotecii. Singuri, in duet sau mai des in grup socializeaza cu tigara. De multe ori li s-a atras atentia, li s-a cerut sa plece, dar revin cu obstinatie. Ne convine sa fie tineri in jurul bibliotecii, dar i-am prefera prezenti in salile de lectura, in compania cartilor si nu a tigarilor. Sunt convinsa ca este necesar un program de educatie de genul combate fumatul in randul tinerilor, la care si biblioteca sa fie partasa. Dincolo de aceste observatii, o urgenta se impune pentru noi.  Toate ca toate, numai ca poate exista pericol de incendiu data fiind apropierea de fondurile de carte ale bibliotecii. Aceasta este urgenta noastra!

11 răspunsuri la “Biblioteca, adolescentii si fumatul”

Nu comentez nocivitatea fumatului, nu aş putea fi decât acuzată de subiectivism. Ce pot însă remarca este faptul că prezenţa elevilor în curtea bibliotecii, asociată cu nevoia de a fuma în afara ochilor celor care le-ar putea interzice asta, e percepută doar din perspectiva pericolului de incendiu. Ei bine, dacă ar exista un spaţiu amenajat pentru fumători, poate şi elevii liceului maghiar ar intra în bibliotecă, la început doar pentru a fuma într-un loc amenajat corespunzător şi apoi s-ar mai pierde şi în sălile de lectură. Mult mai nefastă pentru bibliotecă mi se pare nu incendierea potenţială a colecţiilor (neexistând până la această dată nici măcar un mic incident înregistrat, darmite incendiu…), ci imaginea dezolantă a fumătorilor, angajaţi sau cititori, din faţa bibliotecii!!

Au! A intrat in actiune ofensiva pro fumat! Recunosc ca ai dreptate. Azi, trecand pe la Ceasul Rau, am constatat ca in fata Aulei si a bibliotecii sedea personalul la fumat. Nici nu mi-ar fi trecut prin cap sa folosesc tigara pe post de momeala de lectura si de biblioteca! Si mai recunosc ca ai fost eficienta cu prilejul bancilor instalate gratie tie in curtea Casei Baiulescu. Asa ca sunt increzatoare ca vei gasi o solutie si la aceasta problema. Eu nu prea stiu cum sa rezolv chestiunea, dar te sustin.

Ce ziceti de organizarea unui loc special de fumat ( pentru elevi in cazul asta)la care accesul sa se faca pe baza permisului galben?
Glumesc.
Dar instalarea unei scrumiere (sau a mai multor scrumiere chiar) in locul cu pricina cred ca este o idee buna. (Insotite de o placuta : „Va rugam folositi scrumierele bibliotecii. Avem si carti” 😀 )

Probabil ar fi o soluţie! Dar există pubelă dotată cu loc pentru mucurile de ţigară în faţa bibliotecii. Doar că adolescenţii se ascund în curtea bibliotecii, nu vor să stea în faţă. Totuşi, indiferent de poziţii personale pro or antifumat, eu sesizez două aspecte aici:
1. Răspândirea fumatului între adolescenţi, ceea ce nu ştiu dacă este o opţiune conştientă sau un gest de bravadă. Mi se pare că e o chestiune de responsabilitate să facem programe de educaţie pentru sănătate în rândul adolescenţilor şi adulţilor, de consiliere etc.

2. Posibilul pericol pe care îl reprezintă fumatul într-un spaţiu neamenajat, în vecinătatea unei biblioteci. Este mai uşor să combaţi decât să refaci după o catastrofă. Poate sunt panicardă, dar nu m-a convins niciodată argumentul că până acum nu s-a întâmplat vreodată! Asta nu garantează că nu se poate întâmpla.

… [Trackback]

[…] Find More here|Find More|Read More Informations here|There you will find 13432 additional Informations|Infos to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=415 […]

… [Trackback]

[…] Read More here|Read More|Read More Informations here|There you will find 31916 more Informations|Informations to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=415 […]

… [Trackback]

[…] Read More on|Read More|Find More Informations here|There you can find 2177 additional Informations|Informations to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=415 […]

Comentariile sunt închise.