Zâmbet de copil

Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la începutul lunii aprilie. Ideea de a marca o astfel de zi a luat naştere la Londra, în 1971, la primul congres internaţional al romilor.

Scopul acestei zile este acela de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii. Ea a devenit, de asemenea, ziua memoriei rromilor omorâţi de nazişti în timpul celui de-al doilea Război Mondial.

În anul 1971, între 6-8 aprilie, la Londra, a avut loc primul Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor. Atunci au fost adoptate două simboluri ale naţiunii rome: steagul romilor de pretutindeni şi imnul internațional al romilor de pretutindeni: „Gelem, gelem” („Umblăm, umblăm”), cântec lansat în anul 1967, în filmul iugoslav: „Am întâlnit ţigani fericiţi”.

Steagul romilor este format din două benzi longitudinale, verde şi albastru, iar în centru este o roata cu spiţe roşii. Verdele simbolizeaza pamântul mamă; albastrul simbolizează cerul-tată şi Dumnezeu, iar roata este simbolul peregrinării de veacuri a acestui popor.

Secţia pentru Copii şi Tineret a sărbătorit această zi, prin organizarea unei expoziţii de fotografie intitulată „Zâmbet de copil”, care i-a avut ca protagonişti pe elevii Şcolii generale nr. 5 din Săcele.

Imagini aici .

Melinda Dinu
Responsabil Secţia pentru Copii şi Tineret