Bibliotecara Bereșoaie Roxana Crina de la Biblioteca publică „PS Petru Gherghel – Episcop” din Gherăești, județul Neamț, este un om de carte și pentru carte. Iubește cartea și lectura, căutând orice prilej pentru a încuraja cititul și fiecare oportunitate pentru a atrage cărți și alte resurse spre bibliotecă. Cartea și cititul sunt constante ale activității sale, zi de zi propune cititorilor să descopere textele scrise, organizează sesiuni de citit povești și nu numai, recomandă cărți, inspiră și completează bibliografia pentru lucrări școlare sau necesară unui examen, pentru adulți. Devotată ideii de lectură, a reușit să obțină donații consistente de cărți pentru bibliotecă, aplicând și câștigând proiecte la Fundația Mereu Aproape (2014) ori apelând la Rezerva Națională de Publicații de la Biblioteca Națională a României (2015). Micuța bibliotecă a ajuns astfel să dețină un fond de carte de aproape 15.000 cărți.
Dincolo de cărți, bibliotecara știe că trebuie să inspire, să stimuleze și să încurajeze. Colaborarea cu școala nu se mărginește doar la oferirea cărților din listele de lecturi școlare obligatorii și lecturi suplimentare. Prin concursul de creație literară Zvon de primăvară, care are deja la activ mai multe ediții, copiii și tinerii sunt invitați să se exprime și să își dezvolte talentele literare.
Deschisă la nou și dorind să diversifice serviciile de bibliotecă, a izbutit să amenajeze un spațiu de joc și joacă, deschizând Ludoteca Palatul de Hârtie, cu sprijinul Asociației Know, Grow, Share and Change Community. Spațiul, dorit de copii și părinți, a devenit prietenos, colorat, cu imagini din povești și texte încurajatoare. Ludoteca oferă copiilor ocazia de a interacționa prin joacă și de a învăța prin joc, bibliotecara sperând să îi momească și să le deschidă treptat gustul pentru citit în bibliotecă, unde sunt înconjurați de cărți, tot felul de surse de informații și resurse educaționale.
Implicată în programul Biblionet, a continuat să aplice ideile învățate, a fost receptivă la bunele practici din jurul ei și a răspuns la provocări. Astfel, biblioteca a participat la proiectele Fundației Progres – Code Kids – Copiii fac coding în bibliotecile publice și Ora să știm, îmbinând armonios tehnologia cu cărțile vechi, inovația cu tradiția. Efortul bibliotecarei s-a concentrat spre modernizarea și dotarea bibliotecii, convingând Fundația Danone să doneze 5 computere și 5 laptopuri. De fapt, Bereșoaie Roxana are o capacitate anume de a convinge organizațiile nonguvernamentale și mediul privat să se alăture ideilor și proiectelor bibliotecii din comuna sa.
Biblioteca publică din Gherăești colaborează atât cu instituțiile educaționale și comunitare (școală, biserică), precum și cu autoritățile. Se observă prezența bibliotecii și implicarea bibliotecarei în evenimente oficiale periodice, ce marchează aniversări însemnate și comunitare.
Harnică, creativă, tenace și dinamică, Roxana Bereșoaie atrage atenția prin viziunea, energia și credința în puterea cărții și a cititului. Adaptabilă, este deschisă la nou și învață mereu, folosind tehnologia în folosul bibliotecii și lecturii. Bună colegă, participă la întâlnirile cu colegii din județ și la cele asociaționale. Prin tot ceea ce face, Roxana Bereșoaie este un om între oameni și un bibliotecar resursă, care inspiră, influențează în bine viețile oamenilor și schimbă comunitatea, insuflând entuziasmul și curajul ei celor din jur. Din acest motiv i se decernează Premiul Monica Andriesei, confirmând spiritul unui adevărat bibliotecar.