Noi am plantat semințe

50771892_2035460939907937_2123699493504286720_o,,Am rămas datoare să scriu câteva rânduri despre întâlnirea pe care am avut-o la Secția de Copii și Tineret a Bibliotecii Jud. Brașov, în ianuarie 2019, pe perioada vacanței, cu niște copii frumoși, participanți la proiectul La force des voix femininnes, proiect eTwinning, primul de acest fel și pentru mine, și pentru ei.

După munca lor de cercetare, desfășurată individual, mi-am dorit atelierul, pentru a-i suda ca echipă. Au fost 12 personalități feminine românce pe care le-au cercetat, dintre care am ales 4 pentru munca în echipă. 4, deoarece în proiect mai este un liceu din România, a cărui echipă e coordonată de d-na prof, Briana Belciug, de care a început a mă lega o relație, pe care o pot descrie drept colaborare. Și-au dat nume echipelor și am avut: Curajul, Rezistența, Noi suntem schimbarea și Libertatea de a fi. Au lucrat în română și în franceză.

Așadar, cele 4 personalități feminine pe care le-am ales și le-am prezentat partenerilor din Italia, Tunisia, Grecia, Spania, Franța sunt: Marina Știrbei – pilot, numită Icar, a fondat „Escadrila albă” în Al doilea Război Mondial, Regina Maria – activistă pentru recunoașterea Unirii, Elisabeta Rizea – luptătoare anticomunistă și Ana Blandiana – poetă, fondatoare a Memorialului de la Sighet, împreună cu R. Rusan. Urmează să le propunem niște personalități pe care să le studieze partenerii noștri și noi să le descoperim realizările și viețile celor pe care ni le propun ei.

Pozele arată că au lucrat frumos, au venit pregătite cu poze, cu informații, pe care le-am legat, căutând elementele semnificative.  Puteam să lucrăm mai bine? Desigur. Aș lua de la capăt procesul și aș descoperi mai multe lucruri extraordinare despre femeile noastre.  Noi am plantat semințe.

Le mulțumesc dragelor mele: Alexandra, Adina, Andra, Ștefania, Teodora, Denisa D., Denisa S., Ioana, Monica, Dani și Edi – VIII C. Vă mulțumesc, Melania Luana Butnariu, Melinda Dinu și Eugenia Ghimbășan, pentru că sunteți acolo și ne primiți mereu cu drag.”

profesor Violeta Daniela Nedelcu