Lansare de carte – Valeriu Branişte, Jurnal de licean (1885-1886)

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” are bucuria să vă invite la lansarea cărţii Valeriu Branişte, Diariul meu de septiman (Jurnal de licean, 1885-1886), apărută la sfârşitul anului trecut la editura Argonaut de la Cluj-Napoca. Îngrijitorii ediţiei sunt Ruxandra Moaşa Nazare şi profesorul Gheorghe Iancu din Cluj. Evenimentul are loc joi, 22 ianuarie 2015, de la orele 15,30, la Mansarda Casei Baiulescu (Bd. Eroilor nr. 33, lângă Şcoala nr. 6).

Va prezenta dr. Valer Rus, istoric şi director al Muzeului memorial Casa Mureşenilor Braşov.

Lansarea va avea loc în prezenţa membrilor familiei Branişte, în ziua naşterii sale, 22 ianuarie 1869 fiind data naşterii lui acum 146 de ani.

Evenimentul se doreşte a fi atât un omagiu personalităţii lui Valeriu Branişte şi crezurilor pentru care a luptat cât şi o sărbătoare în avanpremieră a unirii mici de la 24 ianuarie.

Valeriu Branişte (1869-1928) s-a născut la Cincul Mare, atunci în Sibiu, azi comună în judeţul Braşov. A făcut liceul maghiar de stat din Sibiu şi Facultatea de filologie la Budapesta unde a susţinut un doctorat despre Andrei Mureşanu. Un scurt timp a predat la liceul românesc din Braşov, unde a lăsat totuşi urme durabile în amintirile elevilor săi, pentru ca apoi să se dedice jurnalisticii cu mult curaj. A fost un devotat ziarist, pentru credinţa şi profesia lui s-a deplasat la Sibiu, Cernăuţi, Timişoara ca redactor pentru ca în final să se stabilească la Lugoj, unde a fondat şi redactat ziarul Drapelul, una dintre tribunele româneşti de presă importante din epocă.

Diariul unui septiman este jurnalul unui elev din clasa a VII-a (septima) de liceu, echivalentă azi cu clasa a XI-a. Jurnalul este ţinut între 25 iunie 1885 şi 17 aprilie 1886, notând zi de zi aproape orele de şcoală, lecţiile, antrenamentele sportive şi plimbările, vacanţele, balurile, spectacolele, lecturile unui tânăr de 16 ani. Jurnalele elevilor sunt izvoare istorice rare şi din acest motiv ediţia îngrijită vă pune la dispoziţie o sursă interesantă.

Veţi descoperi cu plăcere un text plin de savoare şi umor despre şcoala şi elevii de acum 130 de ani, un text care vorbeşte despre nivelul şcolii, dar şi despre educaţia interculturală, despre cărţile şi autorii germani, maghiari şi români citiţi şi apreciaţi deopotrivă.

Vă aşteptăm cu drag!

3 răspunsuri la “Lansare de carte – Valeriu Branişte, Jurnal de licean (1885-1886)”

Comentariile sunt închise.