Lansare de carte la Mediateca Bibliotecii!

Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov are plăcerea de a vă invita la lansarea cărţii „Lira nationala a lui Aronu Unguru 1878„, ediţie de manuscris îngrijită de Ligia Fulga şi Bogdan Tulbure. Evenimentul va avea loc joi, 9 mai 2024, la orele 13,00, la Mediatecă (sediul central, etaj 1).

Datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, manuscrisul este o culegere de texte muzicale adaptate pentru marșuri și cor, de cântece laice, inclusiv colinde, din repertoriul școlar și lirice, care au circulat în epocă. Păstrat timp de trei generații şi moştenit în familia Ungur, originară din Târnava, comuna Brănișca, zona Zarandului, manuscrisul a fost întocmit de Aron Ungur în timpul studiilor sale la gimnaziul din Brad şi folosit mai târziu și în activitatea de cantor bisericesc. Textul poartă semnăturile și altor persoane, membrii ai familiei şi colegi.

Precedată de un documentat studiu introductiv semnat de dr. Ligia Fulga, ediţia de faţă face cunoscut manuscrisul în facsimil și în transcrierea fidelă ortografiei vremii, completată cu note și adnotări în care se identifică textele în creațiile și adaptările vremii și se descriu în observații toate caracteristicile scrierii.

Cartea a apărut și cu sprijinul Fundației culturale Dr. Ligia Fulga.

Vă aşteptăm cu drag!