Grădiniţa de vară la final

Vineri, 13 august 2011, a fost ultima zi a proiectului „Grădiniţa de vară, bucuria copiilor şi alternativa părinţilor pe perioada verii”, derulat în parteneriat cu Asociaţia Edu For All şi finanţat de Fundaţia IREX, în cadrul Concursului de Participare Comunitară.

Pe parcursul a opt săptămâni, 150 de preşcolari au luat parte la activităţile tematice din cadrul proiectului, care au vizat dezvoltarea de cunoştinţe din diferite domenii (sănătate, educaţie rutieră, ecologie), dar şi posibilitatea de a interacţiona cu alţi copii, de a-şi face noi prieteni şi nu în ultimul rând de a se juca.

Programul iniţial a fost completat cu lecţii de limba engleză, dans şi istorie prin cooptarea voluntarilor de la Projects Abroads şi a Muzeului Judeţean de Istorie.

Alături de preşcolari şi părinţi, o altă categorie de beneficiari ai acestui proiect au fost chiar  bibliotecarii secţiei şi voluntari provenind de la mai multe organizaţii neguvernamentale braşovene, care desfăşoară activităţi cu copiii. Pe parcursul a trei zile, aceştia au avut ocazia să participe la un training în animaţie socio-educativă oferit de SOS – Satele Copiilor, Maşina cu Jucării.  Training-ul a fost unul interactiv, practic, la sfârşitul lui participanţii  fiind capabili să creeze noi jocuri, să confecţioneze jucării, să proiecteze activităţi de animaţie socio-educativă.

În ultima zi a prezenţei la Braşov a celor de la SOS – Satele Copiilor (sâmbătă) a fost organizată în parcul central o activitate destinată tuturor prichindeilor, participanţi sau nu la proiectul nostru. Pe parcursul a patru ore, bunici, mamici, tătici şi, bineînţeles, cei mici au avut posibilitatea să testeze jucării originale, să participe la activităţi creative şi să se întreacă în concursuri inedite. Prezenţa celor peste 100 de copii ne-a demonstrat încă o dată că astfel de activităţi nu sunt numai bine venite, ele sunt necesare şi sunt cerute de copii şi părinţi.

Ce nu am făcut bine în acest proiect? Ce şi-ar fi dorit în plus de la noi beneficiarii lui? Pe baza feedback-ului primit din partea tuturor participanţilor, neajunsul acestui proiect a fost reprezentat de perioada scurtă (2 săptămâni) oferită pe serie, solicităriile fiind ca un copil să poată participa dacă nu toată perioada vacanţei de vară (trei luni), atunci o perioadă cât mai lungă din ea.

Şi dacă activităţile directe cu copiii s-au încheiat, bibliotecarii secţiei şi voluntarii Asociaţiei Edu For All, continuă munca la acest proiect, urmând ca în această perioadă să fie dezvoltat un ghid practic pentru părinţi, care să-i ajute pe aceştia la realizarea de activităţi educative cu copiii în timpul liber.

Echipa „Grădiniţei de vară” urează tuturor participanţilor şi nu numai, vacanţă frumoasă!