Expoziția Liviu Rebreanu la 135 de ani de la naștere

Prozatorul s-a născut la 27 noiembrie 1885 la Târlișua, Bistrița Năsăud, aflată la vremea respectivă sub dominație austro-ungară; a murit la 1 septembrie 1944 la Valea Mare, jud. Muscel (Muntenia).
STUDII : Gimnaziul Grăniceresc din Năsăud, 2 clase; Gimnaziul Evanghelic din Bistrița, 3 clase; Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron, NV Ungariei, 3 clase; Academia Militară ”Ludoviceum”.
A servit ca sublocotenent în armata austro-ungară; a lucrat ca funcționar la primăria din Vărarea (BN); a fost gazetar, ajutor de notar; de asemenea, a fost numit de 2 ori director al Teatrului Național din București (1929, 1941). Pentru o scurtă perioadă, ianuarie-august 1910, a fost prizonier în 2 închisori, Văcărești și Gyula, în urma unei cereri de extrădare formulate de guvernul de la Budapesta; într-un memoriu adresat autorităților române în mai 1910, Rebreanu a menționat că adevăratul motiv al cererii de extrădare ar fi fost activitatea sa publicistică desfășurată în slujba ”românilor de peste munți”.
ACTIVITATEA LITERARĂ :
 Nuvele : Proștii, Catastrofa, Norocul, Cuibul visurilor, Cântecul lebedei, Ițic Ștrul dezertor
 Romane sociale : Ion, Crăișorul, Răscoala, Gorila
 Romane psihologice : Pădurea spânzuraților, Adam și Eva, Ciuleandra, Jar
 Romane polițiste : Amândoi
 Teatru : Cadrilul, Plicul, Apostolii
 Note de călătorie
 Jurnal intim

Mai multe dintre operele prozatorului au fost ecranizate de-a lungul timpului : Pădurea spânzuraților, 1964; Răscoala, 1965; Ion : Blestemul pământului. Blestemul iubirii, 1979; Ciuleandra, 1984.
Case memoriale Liviu Rebreanu : Casa Memorială Maieru, BN, înființată în 1959 și renovată în 2000 cu sprijinul financiar al Ministerului Educației; Casa Memorială Liviu și Fanny Rebreanu din București, inaugurată în 1995 în apartamentul cumpărat de scriitor în 1934 pentru fiica sa, Puia-Florica și donat de aceasta; Casa Memorială Liviu Rebreanu din Valea Mare, înființată în 1969, casă care a aparținut scriitorului din 1930 până la moartea sa, în 1944.
Rebreanu în cultura populară : anual, la Aiud, se desfășoară Zilele Culturale ”Liviu Rebreanu”; tot anual, la Bistrița are loc Festivalul Național de Teatru ”Liviu Rebreanu”. Mai multe instituții din țară au primit numele scriitorului : Biblioteca ”Liviu Rebreanu” din București; Sala ”Liviu Rebreanu” din cadrul Teatrului Național ”I.L. Caragiale”; Centrul Cultural și Biblioteca ”Liviu Rebreanu” din Aiud; localitatea ”Liviu Rebreanu”, jud. Bistrița Năsăud etc.

Expoziția este concepută și organizată de colega noastră, Ioana Popa Răduțoiu, Secția de împrumut a bibliotecii.