Cartea săptămânii – Bibliotecarul recomandă

Cartea săptămânii 06-12.06.2022 a fost aleasă cu gândul la literatura Ţării Soarelui Răsare, Japonia, ţară invitată de onoare la Bookfest – Târgul internaţional de carte de la Bucureşti, ce s-a încheiat recent. Romanul „Suspine tandre” de Yoko Ogawa (Humanitas, colecţia Raftul Denisei, 2018, 224 pagini) este alegerea noastră pentru dumneavoastră. Cartea se găseşte la filialele 1, 2 şi 5 ale bibliotecii.

Apărut în 1996, „Suspine tandre” împrumută titlul unei piese pentru clavecin de Jean-Philippe Rameau şi se construieşte ca un roman în care natura, percepţiile senzoriale şi introspecţia creează atmosfera propice întâlnirii a trei destine: cel al lui Ruriko, o artistă de caligrafie occidentală, cel al lui Nitta, un constructor de clavecine, şi cel al asistentei lui, Kaoru. O poveste plină de tandreţe, presărată pe alocuri cu accente violente, dar şi cu note de umor fin, în care muzica şi natura acoperă totul cu un val protector, dezvăluind în acelaşi timp esenţa personajelor.

Un soţ violent, imposibilitatea de a mai cânta la pian şi un logodnic ucis sunt umbre ale trecutului de care cele trei personaje încearcă să scape, găsindu-şi alinarea în liniştea pădurii şi în muzica de clavecin. Triunghiul bizar pe care relaţia lor ajunge să-l formeze pare a se frânge mereu sub tensiunea ce se acumulează între două dintre vârfurile sale. Învăluite în sunete de clavecin, o lume a spiritului şi una a trupului se încleştează şi se armonizează în acelaşi timp, neputându-se elibera una de cealaltă.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do