Cartea săptămânii 03-09.06.2024

Ziua de luni aduce Cartea Săptămânii. Fiindcă 5 iunie este Ziua învăţătorului, alegerea bibliotecarului s-a oprit asupra cărţii „Scrisoare către învăţătorul fiului meu” de Abraham Lincoln, în traducerea Dianei Calangea şi cu ilustraţii de Giulia Rossi (Editura Signatura, 2022). Volumul se găseşte la filialele 2, 3, 5 şi secţia de copii (filiala 6).

Chipul lui Abraham Lincoln este astăzi recunoscut datorită carierei sale în avocatură și în politică, fiind și unul dintre președinții Statelor Unite ale Americii, al șaisprezecelea la număr, în ordine cronologică. Dar dincolo de renumele diplomatic, evidențiat cu patos în cărțile de istorie, Abraham Lincoln a fost și scriitor. Astfel, printre însemnările sale livrești se numără poeme, frânturi autobiografice ori discursuri politice și cuvântări. Din patrimoniul său cultural, lăsat ca moștenire poporului american, dar și lumii întregi, Editura Signatura a ales să publice o scriere deosebită, de mare impact pentru generațiile care aleg să îi parcurgă rândurile, ilustrată de Giulia Rossi – „Abraham Lincoln. Scrisoare către învățătorul fiului meu”.

Așa cum putem ghici din titlu, textul este de gen epistolar. Mesajul este pentru un destinatar precis, iar adresarea emițătorului este directă, naturală și lămurește totodată relația dintre ei. Cu toate acestea, ideile bogate şi profunde salvează fragmentul de corespondență de la anonimat și o transformă într-o capodoperă cu valoare universală. În acest context simbolic, actorii corespondenteţi, dar și referentul, devin elementele unei triade arhetipale care transgresează timpul și spațiul: astfel, numele lui Abraham Lincoln este exponențial pentru figura oricărui părinte, învățătorul este reprezentativ pentru orice cadru didactic de azi și de mâine, în timp ce imaginea generică a fiului ilustrează copilul care trebuie să calce pragul școlii, pentru prima dată.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do