Trăim pendulând între vise şi realitate, petrecându-ne timpul de la un vis la altul, cu dorinţa de a ne atinge iluziile cu fiecare vârstă. V-aţi gândit că vieţile noastre sunt şi vieţile caselor unde am locuit şi locuim?! Istoria noastră personală intersectează istoria clădirilor şi îşi lasă amprenta asupra lor. Este ceea ce ne dezvăluie volumul ales pentru această săptămână, o viaţă şi spaţiile unde s-a desfăşurat ea, cu momentele ei de fericire şi tristeţe, cu precizie şi melancolie: „Cartea caselor” de Andrea Bajani, apărută în anul 2022 la Editura Humanitas şi disponibilă la secţia de împrumut, filialele 2, 3, 5 şi 6.
Scriitorul Mircea Cărtărescu scrie despre carte astfel:
„Una dintre cele mai mai artistice, mai limpezi și mai memorabile cărți pe care le-am citit în ultima vreme este Cartea caselor, romanul cunoscutului scriitor italian Andrea Bajani. Nu știi ce să admiri mai întâi la lectura acestei scrieri: precizia chirurgicală a frazelor, descripțiile amănunțite ale zonelor citadine și-ale numeroaselor case în care-a locuit Io, personajul central, finețea și empatia cu care autorul înfățișează psihodramele ce se petrec în crustele de calcar, oțel și lemn ale caselor, poezia intensă ce luminează din loc în loc austeritatea cărții.
Hipnotizat de ritualul dezghiocării, mereu și mereu, a altor ziduri, a altor glasuri și-a altor încăperi, ai uneori sentimentul că te afli într-un roman de Alain Robbe-Grillet, alteori că trăiești într-un oraș imaginar din colecția lui Italo Calvino, dar Andrea Bajani rămâne cu toate acestea profund original prin aerul stoic, de tristețe sobră, ce învăluie romanul. Casele sale sunt tot atâtea carapace de broască țestoasă, fragmente de eternitate înșiruite, asemeni vertebrelor, de-a lungul coloanei vertebrale a personajului.„
Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do
Lectură recomandată de Bibliotecar!