Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii 7-13.10.2024

Este o nouă zi de luni şi Bibliotecarul vă recomandă Cartea săptămânii: „Atlas Obscura: ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii” de Joshua Foer, Dylan Thuras şi Ella Morton. Atlasul este disponibil la Sala de lectură, Secţia de împrumut, filialele 2 (cartier Noua), 5 (Bd. Griviţei) şi Secţia de copii – Filiala 6 (Strada Iuliu Maniu nr. 6).

Să lăsăm autorii să vă dezvăluie cum au scris cartea: „În 2009, când am lansat proiectul Atlas Obscura, scopul nostru a fost să alcătuim un catalog al tuturor locurilor, oamenilor și lucrurilor care ne uimesc. Recent, unul dintre noi a cutreierat Statele Unite ale Americii, timp de două luni, cu automobilul, în căutare de muzee minuscule și proiecte artistice excentrice, dar din afara lumii artelor. În același timp, celălalt se pregătea să plece într-o excursie de un an în Europa de Est. Căutam, de fapt, o cale de-a găsi locuri ciudate, neobișnuite, care nu se regăsesc, de regulă, în cuprinsul ghidurilor clasice de călătorie – genul de destinații care ne stimulează dorința de aventură, dar pe care nu le-am putea găsi fără un pont din partea cunoscătorilor. Mii de oameni din toată lumea s-au alăturat de-a lungul anilor acestui proiect colectiv, având contribuții directe la atlas. Această carte este doar o parte minusculă din ce a scos la iveală comunitatea noastră.
S-ar putea ca Atlas Obscura să pară un ghid de călătorie, dar nu este așa ceva. Site-ul și cartea de față sunt un soi de cameră a minunilor, un cabinet al curiozităților, menit să inspire deopotrivă pofta de-a afla mai multe și dorul de ducă. Multe dintre locurile despre care scriem aici nu sunt în niciun caz „destinații turistice” și nu trebuie tratate ca atare. Altele sunt atât de inaccesibile, de periculoase sau (cel puțin într-un caz) atât de adânc îngropate, încât puțini cititori vor avea vreodată șansa să le viziteze. Dar ele există și împart cu noi aceeași planetă ciudată și extraordinară.
Cartea de față nu ar fi apărut fără ajutorul incomparabilei și neobositei Ella Morton, care a petrecut ultimii patru ani cercetând, scriind și meșteșugind obiectul fizic pe care îl țineți acum în mâini. Cum nu ar fi existat nici fără incredibila noastră comunitate de utilizatori, exploratori și colaboratori. Voi, cei care ați adăugat atlasului un loc și cei care ați adus o observație sau ați trimis o fotografie, sunteți coautori. Vă mulțumim. Noi am încercat să verificăm acuratețea tuturor datelor din cuprinsul acestor pagini, dar, chiar și așa, vă rugăm să nu vă rezervați bilete pentru nicio destinație înainte de-a întreprinde propria cercetare. Sau rezervați-vă! Dar să fiți pregătiți de aventură.
Ne întrebam adesea cât de mare ar putea fi o antologie cu adevărat exhaustivă a minunilor și curiozităților acestei lumi. Conținutul cărții este limitat din rațiuni de economie a tiparului și de dimensiunile paginii tipărite. Dar nici măcar site-ul nostru, liber de asemenea constrângeri, nu va putea fi vreodată complet. Rămâne de conceput un Atlas Obscura la fel de exhaustiv ca însăși lumea, întrucât minunății putem găsi oriunde suntem dispuși să le căutăm.”

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do