Bibliotecarul recomandă Cartea săptămânii

Ne apropiem cu paşi repezi de luna martie. Luna Mărţişorului sau Luna Femeilor cum era numită odată. Noua lună ne-a inspirat alegerea cărţii acestei săptămâni: „Beauvoir – o viaţă” de Kate Kirkpatrick (Bucureşti, editura Litera, traducere de Carmen Beatrice Caranfil, 2022, 463 pagini), disponibilă la sala de lectură, secţia de împrumut pentru adulţi, filialele 2, 3 şi 5.

Simone Beauvoir a devenit simbolul feminităţii emancipate şi al feminismului, ca mişcare activă pentru drepturile şi locul femeii în lume. Filosof şi scriitoare, Beauvoir a câştigat premii prestigioase şi a fost o personalitate publică formatoare de opinii, o voce puternică pentru cauza feminină. Numele ei este echivalent cu atitudinea neconvenţională. Prin tot ce a făcut şi a trăit, Simone Beauvoir a inspirat o generaţie. Relaţia ei de iubire cu filosoful Jean Paul Sartre este o legendă, în acelaşi timp fiind considerată, din acest motiv, un vehicul al ideilor acestuia şi negându-i-se originalitatea gândirii.

Mai mult decât un omagiu adus unei femei remarcabile, biografia lui Kate Kirkpatrick este un exerciţiu de admiraţie. Analiza ei meticuloasă se întemeiază pe studiul operei lui Beauvoir, publicată şi rămasă în manuscris, dezvăluind laboratorul de gândire şi simţire, precum şi o perspectivă mult mai largă. Autoarea reuşeşte să ne arată cât de mult datorăm lui Simone de Beauvoir.

Lectură recomandată de Bibliotecar!

Accesaţi cu încredere catalogul nostru online la un clic distanţă la http://catalog.bjbv.ro:8280/liberty/libraryHome.do