Atlasul Basmelor

COMUNICAT DE PRESĂ

„Atlasul Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti”

un proiect inedit pentru copiii braşoveni

 

Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” Braşov, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială nr. 6 „Iacob Mureşianu”, implementează în perioada august – octombrie 2015 – „Atlasul Tărâmurilor Fermecate şi al Locurilor din Basmele Româneşti, proiect editorial co-finanţat de  Administraţia Fondului Cultural Naţional, în cadrul celei de a doua sesiuni de finanţare (2015) a concursului destinat proiectelor editoriale, secţiunea Carte.

Prin intermediul acestui proiect ne propunem susţinerea şi promovarea culturii scrise în rândul copiilor, cu accent pe conştientizarea valorilor care sunt promovate în basmele româneşti, deprinderea practicilor de lucru cu harta şi interpretarea imaginilor, promovarea autorilor şi ilustratorilor români, şi, nu în ultimul rând, crearea unui instrument de documentare util, accesibil şi atractiv.

Lucrarea va conţine: douăsprezece poveşti, zece hărţi şi un dicţionar ilustrat de personaje. Poveştile vor fi documentate de istoricul Alexandru Stănescu, iar ilustraţiile atlasului vor fi realizate de artista braşoveană Liana Stănescu, care va aduce în faţa cititorilor personaje şi obiecte magice, locuri inspirate din poveştile şi basmele româneşti.

Proiectul editorial, pe lângă activitatea de editare propriu-zisă a atlasului, include o serie de activităţi, după cum urmează: ore de lectură publică dedicate copiilor, concurs şcolar de povestit basme „Petre Ispirescu”, atelier de poveşti pentru părinţi, concurs on-line cu premii  deschis tuturor.

Beneficiarii direcţi sunt participanţii la activităţile proiectului, respectiv: 500 de elevi care vor dobândi abilităţi in ceea ce priveşte activitatea de documentare, deprinderi practice în ceea ce priveşte lucrul cu harta; 50 de persoane participante la Seara basmelor şi elevii participanţi la concursul „Petre Ispirescu” care vor experimenta metode interactive de prezentare a unei naraţiuni în faţa publicului.

Este demn de a fi menţionat şi faptul că pentru a doua oară Biblioteca Judeţeană „George Bariţiu” obţine o co-finanţare de la Administraţia Fondului Cultural Naţional pentru un proiect editorial dedicat recuperării patrimoniului imaterial reprezentat de poveştile şi basmele româneşti.

„La un an distanţă Biblioteca Județeană “George Barițiu” Brașov câștigă încă un proiect editorial, de această dată urmând să editeze un “Atlas al Tărâmurilor Fermecate și al Locurilor din Basmele Românești”. Biblioteca publică brașoveană rămâne singura bibliotecă publică din România ce câștigă un proiect editorial, repetând succesul de anul trecut și complectându-l prin câștigarea, tot în acest an, a unui proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național pe arte vizuale.” a declarat domnul Daniel Nazare, directorul Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” Braşov.

Responsabili de managementul şi implementarea proiectului: Ioana Şchiopu şi Ioana Căpăţână.

 

„Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administraţiei Fondului Cultural Naţional. AFCN nu este responsabilă de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.”

 

Un răspuns la “Atlasul Basmelor”

Comentariile sunt închise.