Filiala 6 – Centrul de excelenţă pentru copii

Filiala 6 – Centrul de excelenţă pentru copii

Secția pentru copii și tineret s-a deschis în anul 2003 în spațiul nou amenajat în vechiul garaj al Partidului Comunist Român. De fapt, actuala secție cuprinde o bibliotecă și o jucăriotecă, organizate separat. Colecţiile sunt oferite spre împrumut la domiciliu, studiu la sala de lectură, audiții muzicale și vizionări de filme. Jucărioteca pune la dispoziție jocuri și jucării pentru copii, un spațiu de interacțiune, aparate sportive, precum și club de internet și club de vacanță. În parteneriat cu grădinițe, școli, centre de îngrijire, educatori și asociații nonguvernamentale, sunt organizate activități educaționale, recreative, individuale și de grup.

Centrul de Excelență Servicii de bibliotecă pentru copii (0-14 ani) a fost deschis în anul 2013 în urma proiectului SMS preșcolar – Sport, Mișcare, Sănătate pentru preșcolari, finanțat în cadrul programului Biblionet – lumea în biblioteca mea. Proiectul a fost conceput pentru copii de vârstă 6-14 ani și viza să ofere activități și programe de educație pentru sănătate. Pe lângă acestea, secția a fost dotată cu echipament sportiv și au fost concepute ghiduri de servicii și programe pentru copii și broșura părinților.

Secția a desfășurat multiple proiecte în colaborare cu diferite organizații. Dintre acestea, proiectele Digifolio și Grădinița de vară au devenit resurse și programe permanente. Digifolio a fost un proiect pilot în parteneriat cu școala, care a vizat să ofere cunoștințe în crearea de portofolii digitale pentru elevi și profesori și a creat o platformă cu resurse în acest sens. De asemenea, inițiativa Prietenie… pe o… sfoară din 2013 este un parteneriat pentru lectură între biblioteci care s-a dezvoltat continuu, ajungând să cuprindă 100 de biblioteci în anul 2018 și 277 în 2022 din întreaga țară și din Republica Moldova. Proiectul este simplu de realizat și replicat. El constă în lecturi de povești, urmate de sesiuni de desene. Bibliotecarele implicate citesc poveștile alese în program și organizează activitatea de desenat cu copiii. Ulterior, desenele sunt expuse în bibliotecile partenere, pe o sfoară. Fiecare bibliotecă trimite inițiatorului câte 3 fotografii cu activitatea de lectură, desenat și expoziție, pentru expoziția virtuală finală. Secția pentru copii și tineret a bibliotecii noastre coordonează parteneriatele și comunică materialele informative comune pentru toți.

Orar: Luni, Miercuri, Vineri: 8,00-16; Marţi, Joi: 10,00-18,00

Adresa: Str. Iuliu Maniu nr. 6

Telefon: 0268 474 081

E-mail: copii@bjbv.ro

Blogul copiilor – copiibrasov.wordpress.com