Un nou spațiu muzeal în Șcheii Brașovului

S-a deschis un nou spațiu muzeal în Șcheii Brașovului, pe strada Pe Tocile nr. 33. Acesta aparține Muzeului Primei Școli Românești din Șcheii Brașovului și a fost donat muzeului de către doamna Viorica Gramatopol, fiica librarului și pasionatului cărturar Dragomir Nedelcovici, care avea Librăria Cartea Românească în Brașovul interbelic. Înscriu generosul gest al Domniei Sale în seria de donații de care s-a bucurat Brașovul și mă gândesc la donația familiei Mureșianu și a doctorului stomatolog Ovidiu Mărgineanu, care au făcut posibilă deschiderea Casei Mureșenilor și a Muzeului dedicat poetului Ștefan Baciu. Prin donația doamnei Viorica Gramatopol încă o familie brașoveană dăruiește comunității orașului un patrimoniu spre a deveni muzeu al memoriei și identității locale.

Am vizitat casa, o clădire de secol XIX, bine păstrată, cu poarta de lemn specifică zonei, având dantelărie sculptată în lemn sub streașină, o mică verandă, curte cu magazie, cișmea, livadă îngrijită, pivnița plasată la nivelul solului. Totul arată simț gospodăresc, de la zidul din spatele curții, uneltele și mobilierul de grădină și până la poartă, care nu avea decât o scândurică desprinsă în dreptul cutiei poștale și conserva și vechea sonerie, cu numele înscris Familia Nedelcovici. Grija pentru trecutul și tradiția familială se simte în atenția cu care s-au păstrat lucrurile vechi și funcționale, fără a atenta sau a se grăbi să le arunce, înlocuindu-le cu cele moderne. Casa, formată din camera de la stradă, bucătăria la mijloc și altă cameră, tixită deocamdată de lucruri, este solidă și deține multe din obiectele casnice obișnuite într-o gospodărie din prima jumătate a secolului XX: geamurile cu mânerele vechi și perdele croșetate, soba de tip Vestra, bufetul. Am recunoscut un uscător de lemn care în copilărie mea împodobea bucătăria bunicii mele: de formă semicirculară, avea stinghii mobile pentru uscat, cu balamale care permiteau manipularea lor în funcție de nevoi, întinderea de rufe sau strângerea lor, creând spațiu. La fel ca în bucătăria bunicii mele, uscătorul era situat în apropierea sobei, pentru ca rufele spălate să se usuce rapid.

Ceea ce am văzut pledează pentru păstrarea și conservarea clădirii ca mărturie a vieții trecute, ca loc de identificare și recunoaștere a tradițiilor, precum și ca punct de întâlnire și crearea de evenimente culturale, de gazdă pentru mediul cultural local. Cu condiția să se păstreze obiectele vechi, solide, să nu se modernizeze fără cruțare și să fie realmente un spațiu deschis. Ideal ar fi să se păstreze aspectul original al casei, fără intervenții prin dotarea cu termopane sau izolație exterioară pe bază de zăpadă artificială, mai ales că edificiul prin poziția sa face parte din ambianța străzilor din jur, în care multe case păstrează îngrijit fațadele originale vechi, întreținute, cum este locuința de pe strada Căpitan Ilie Birt nr. 26. Respectând aceste condiții și mai ales dovedindu-se deschisă într-un orar stabil, casa poate deveni un spațiu muzeal reprezentativ pentru muzeul bisericii, dacă aceasta va reuși să aibă grijă și să asigure personal care să deservească publicul vizitator. Astfel de spații muzeale aparținând Bisericii există în țară, în Galați de pildă, unde un muzeu superb de artă, cultură și civilizație creștină funcționează. Îmi doresc și aștept ca acest nou spațiu muzeal să devină unul comunitar și identitar, să fie funcțional și deschis regulat. Altfel, bunele intenții nesusținute de personal și program nu se vor materializa, ci riscă să blocheze un patrimoniu valoros. Dorim ca deschiderea să fie de bun augur și sperăm că efortul slujitorilor bisericii se va materializa într-o inițiativă frumoasă și utilă, răsplătind fapta donației pentru cultură și confirmând intenția donatoarei. Știm că preoții responsabili de spațiu vor să organizeze în viitor mai multe evenimente și aceasta poate fi o șansă reală.

Sincer, mărturisim bucuria pe care am avut-o la întâlnirea și cunoașterea acestui spațiu, pe care sperăm că îl vom vedea deschis în condiții bune și nădăjduim că vizitatorii vor trăi același sentiment la descoperirea lui.