COMUNICAT DE PRESĂ
Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov implementează în municipiul Brașov, în perioada iulie-decembrie 2015, proiectul cultural ”TROIȚELE DIN ȘCHEII BRAȘOVULUI – MĂRTURII ALE TIMPULUI”.
Intervenția culturală ”Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului” se încadrează în ”Programul județean pentru finanțarea nerambursabilă din bugetul județean a programelor, proiectelor și acțiunilor culturale pe anul 2015” și este finanţată de Județul Brașov, prin contractul nr. 9284 din 27 iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 71.740,28 lei, din care finanţarea nerambursabilă de la autoritatea finanțatoare este în valoare de 29.400 lei.
Proiectul îşi propune valorificarea patrimoniului cultural construit al Braşovului şi lărgirea ofertei culturale braşovene prin aducerea la cunoştinţa populaţiei locale şi a turiştilor români şi străini a moştenirii culturale din Şcheii Braşovului, reprezentată pe o parte de troiţele junilor, de arhitectura vernaculară şi de tradiţiile de peste an ale junilor din Şchei. Prin proiect se urmăreşte, de asemenea, creşterea gradului de cunoaştere a istoriei, tradiţiilor şi obiceiurilor din Braşovul Vechi (Şchei) din perspectiva monumentelor arhitecturale cu caracter religios – troiţele. Trebuie să menţionăm că 15 dintre cele peste 50 de troiţe întâlnite astăzi în vechiul cartier braşovean Şchei sunt înscrise pe Lista Monumentelor Istorice din Braşov şi pe Lista Patrimoniului Cultural Naţional. Troiţele şcheienilor şi junilor constituie adevărate embleme ale spiritualităţii braşovene şi pot contribui la creşterea atractivităţii turistice a Brașovului datorită vechimii, frumuseţii execuţiei artistice şi obiceiurilor junilor şcheieni legate de aceste vestigii medievale sau moderne.
Beneficiarii proiectului sunt localnicii din Braşov, care vor beneficia de informaţii referitoare la istoria şi valoarea patrimonială a troiţelor; turiştii români şi străini care se vor bucura de o ofertă culturală autentică şi de calitate și populaţia şcolară cu vârste între 15 şi 18 ani, care va avea parte de forme de educaţie nonformală şi materiale de informare cu scop educative.
În vederea valorificării acestor elemente ale patrimoniului cultural transilvănean şi a potenţialului lor etnografic, istoric şi spiritual braşovean, în cadrul proiectului se vor stabilii trasee turistice pietonale şi pentru biciclete, care vor fi marcate după normele europene în vigoare și care se vor regăsi pe trei panouri de informare turistică amplasate în zona cartierului Șchei. De asemenea, se vor elabora publicaţii ilustrate şi materiale de promovare (albume, pliante, cărți poștale) care vor conţine informaţii despre troiţe şi o hartă a traseelor menţionate, şi se va proceda la organizarea unei expoziţii de fotografie care va populariza troiţele din Şchei. Pentru creşterea vizibilităţii monumentelor de arhitectură specifice Şcheiului în rândul localnicilor, se vor organiza şi sesiuni de informare despre valoarea patrimonială a troiţelor în rândul elevilor de liceu. Activităţile menţionate se înscriu în sfera educaţiei nonformale şi se vor organiza în trei liceee de prestigiu ale Braşovului (Colegiul Naţional Andrei Şaguna, Colegiul Naţional Unirea şi Colegiul Naţional Dr. Ioan Meşotă). Pentru realizarea tuturor acestor activități, Agenția Metropolitană Brașov va lucra cu un consultantul științific specializat în patrimoniul cultural, în persoana doctorului în istorie Alexandru Stănescu.
Troiţele alcătuiesc un tezaur arhitectural, istoric şi cultural valoros pentru Şchei şi Braşov, dar şi pentru patrimoniul cultural material şi imaterial românesc, multe dintre aceste vestigii fiind în strânsă legătură cu tradiţiile Junilor Braşoveni şi obiceiurile practicate de aceştia pe parcursul anului. Diversitatea şi bogăţia patrimoniului cultural al Şcheiului este reprezentativă pentru identitatea acestui oraş şi a întregii zone metropolitane/regiuni, constituind un factor important pentru dezvoltarea sustenabilă a acesteia. Patrimoniul cultural existent reprezintă un potenţial de dezvoltare, un ansamblu de bunuri şi valori care trebuie mobilizate, conservate, valorificate, promovate şi administrate eficient. În aceste condiţii, creşterea vizibilităţii patrimoniului cultural construit din Şchei, reprezentat de troiţe, şi facilitarea accesului locuitorilor şi turiştilor către ele va conduce la îmbunătăţirea ofertei locale în domeniul turismului cultural, ceea ce va reuşi să satisfacă nevoia umană de bază pentru diversitate şi va stimula motivaţia accesului la obiectivele culturale. Dialogul intercultural este asigurat prin practicarea acestui tip de turism, oferind posibilitatea descoperirii şi aprecierii diversităţii culturale.
Proiectul ”Troițele din Șcheii Brașovului – mărturii ale timpului” poate constitui un prim pas spre apariţia unui studiu monografic despre trecutul istoric al românilor din Şchei şi Braşovul Vechi, credinţa acestora şi obiceiurile lor, ceea ce ar îmbogăţi informaţiile din acest domeniu. De asemenea, intrate în atenţia publicului, se va putea trece la îmbunătăţirea vizibilităţii troițelor şi la conservarea monumentelor prin accesarea de fonduri pentru realizarea unor lucrări de restaurare.
Troițe din Șchei: Troița Căpitanului Ilie Birt , Crucea de pe str. Curcanilor (Crucea de la Hirodă), Crucea lui Colacea, Crucea lui Bucă sau de pe str. Costiței, Crucea de la Știm, Crucea Mușicoiului, Crucea Dreptății, Crucea de pe strada Perșani, Crucea lui Bobiț (pe str. Fântâniței), Crucea de stejar (str. Fântâniței) , Crucea din Pajiște , Crucea din zid (intersecție str. Fântâniței cu str. Pajiștei), Crucea din Pajiște/Crucea de pe Ulicioara Benghii , Crucea de pe strada Junilor, Crucea de la Pernea , Crucea de la Zavici (str. Vasile Saftu), Crucea Junilor Albiori (La ăle Două Cruci, După Grădini), Crucea a’ dintâi (lângă gard) , Crucea Bătușarilor (str. După Grădini la intersecția cu str. Podul Crețului) , Crucea de pe Podul Crețului/Crucea Chircioicului, Crucea de lemn de pe Podul Crețului/Crucea de la Antonescu (în curtea proprietar), Crucea din Variște/Troița Junilor Tineri, Crucea Vâlcelu , Crucea nouă de la Arsenie Stinghe (str. Vasile Saftu, Crucea Căpitanului/Troiţa căpitanului Ilie Birt , Crucea de pe strada După Iniște , Crucea de pe Colțul Putinarilor/Crucea lui Cațanaș , Crucea de La Pietriș/Crucea Junilor Roșiori sau ,,Crucea lui Furnică’’ , Crucea de la Șargu, Crucea de pe Cacova, Crucea de fier (str. C. Brâncoveanu).
Informaţii suplimentare puteţi obţine de la dna. Ramona Ganea (tel.: 0268 547616, Fax 0268 547676, e-mail: ganea.ramona@metropolabrasov.ro).
2 răspunsuri la “TROIȚELE DIN ȘCHEII BRAȘOVULUI – MĂRTURII ALE TIMPULUI – Proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov”
… [Trackback]
[…] Read More on|Read More|Read More Informations here|There you can find 11581 more Informations|Informations to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=3873 […]
… [Trackback]
[…] Find More here|Find More|Find More Infos here|There you will find 29204 additional Infos|Informations to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=3873 […]