Ştiri despre bibliotecarii din bibliotecile publice din judeţul Braşov şi performanţele muncii lor

La începutul lunii iulie 2020, Filiala ANBPR Braşov a decernat premiile sale bibliotecarilor merituoşi pentru activitatea din anul 2019, una dintre atribuţiile sale fiind aceea de a identifica, recunoaşte, recompensa şi promova profesioniştii bibliotecilor. S-au acordat premii pentru bibliotecari la nivelul bibliotecii județene brașovene și la nivelul bibliotecilor publice din județul Brașov. Criteriile de alegere au fost următoarele: calitatea de membru al filialei şi competenţa profesională cu care şi-au îndeplinit sarcinile şi au contribuit la promovarea profesiei de bibliotecar şi a valorilor asociaţiei, depăşind atribuţiile strict cerute şi prevăzute de fişa de post şi norma zilnică de lucru, fiind creativi şi implicaţi.
Premiul şi Diploma de merit la nivelul Bibliotecii Județene Braşov a revenit lui Iulian Stoie pentru activitatea desfășurată în anul 2019.
Motivele alegerii rezidă în modul în care își îndeplinește munca. Aflat în prima linie a bibliotecii, Iulian Stoie este prima persoană de contact pentru utilizatorii bibliotecii. Amabil, prompt, atent, oferă informații precise, îndrumă, instruiește și îi orientează profesionist pe cititori. Cunoscător atât al legislației, cât și al mecanismului de funcționare a bibliotecii, este prima persoană care decide triajul și reacționează îndată la nevoile utilizatorilor, apreciază corect problemele și trimite acolo unde trebuie, economisind timpul cititorilor, tratându-i egal și politicos. Harnic și săritor, se implică și își asumă sarcinile suplimentare care se ivesc. Pe scurt, în relația bibliotecii cu utilizatorii, Iulian Stoie este interfața prietenoasă a unui bibliotecar profesionist și căruia, dincolo de deontologia profesională, îi place ce face și pune suflet, depășind granița politeții profesionale și fiind alături de public. Am putea să socotim că este întruchiparea relațiilor noastre cu publicul.
Obișnuiește să citească despre profesie, este informat și la curent cu ce se întâmplă în domeniu. Tot el hotărăște la ce colegi să apeleze ca să ajute utilizatorii, să folosească resursele și expertizele lor. Este receptiv la conjunctură, o calitate rară care face să semnaleze situațiile și problemele din bibliotecă. Puțini oameni dețin calitatea de a comunica asertiv lucruri incomode, iar Iulian are acest merit de a spune lucrurilor pe nume fără să rănească pe cineva, cu singura intenție de a face să meargă lucrurile bine. Este diplomat, dar capabil să fie ferm, evitând însă să fie tăios. A participat, în măsura posibilitatilor, fără să dezerteze de la post, la întâlnirile Filialei Brașov a ANBPR, și-a achitat conștiincios obligațiile, este solidar și un bun coleg, cu umor și zâmbitor.
Aceasta este motivația juriului care a acordat Premiul Filialei Brașov a ANBPR pe anul 2019 lui Iulian Stoie, ce i se cuvine cu prisosință și merită felicitări.
(Propunere și argumentare de Ruxandra Nazare)
Premiul şi Diploma de merit la nivelul bibliotecilor publice din judeţul Braşov
Câștigătoarea Premiului Filialei Brașov a ANBPR la nivelul bibliotecilor comunale pentru activitatea din anul 2019 este o persoană care îşi indeplineşte cu competenţă sarcinile profesionale, dar nu se limitează doar la atât, ci îşi depăşeşte cu mult atribuţiile de bază.
Continuând linia trasată de fosta doamnă bibliotecar Maria Munteanu, care permanent a încercat sa vadă cum poate ajuta comunitatea locală, şi actuala colegă păstrează acelaşi mod de lucru, încercând să se plieze pe nevoile utilizatorilor şi satisfăcându-le cat mai prompt. Este interesată de profesie, comunicativă, informată, încercând să ofere comunităţii din care face parte o bibliotecă publică deschisă şi accesibilă.
Este o fire creativă, implicată, cu înclinaţii pedagogice – biblioteca publică fiind amplasată în şcoală, a lucrat benevol cu copiii după orele de program, activând în program de after-school. Prin această activitate, a încercat să le stimuleze celor mici dorinţa pentru lectură şi cunoaştere citindu-le poveşti, jucând împreună diferite jocuri educative, ajutându-i la teme ori desenând.
Este plăcută, veselă, sociabilă, străduindu-se să cultive atent relațiile cu utilizatorii, încercând să aibă un dialog deschis cu aceştia, să descopere noi modalități de a păstra o legătură vie între bibliotecă și cititori.
Pentru toate aceste motive, precum şi pentru participarea constantă la întâlnirile profesionale, Premiul Filialei Brașov a ANBPR la nivelul bibliotecilor comunale pentru activitatea din anul 2019 se decernează doamnei Diana Boriceanu de la Biblioteca Comunală Sânpetru.
(Propunere și argumentare de Crina Buştenaru)
Premiul onorific şi Diploma de merit
Filiala Brașov a ANBPR are bucuria și plăcerea de a premia onorific bibliotecile publice implicate în proiectul Code Kids în anul 2019, în semn de prețuire pentru munca și devotamentul arătat de bibliotecari față de bibliotecă, utilizatori și, în mod special, față de echipele Code Kids. Bibliotecile publice premiate sunt cele din Codlea, Dumbrăvița, Mândra, Racoș, Râșnov şi Braşov (Filiala 5). Le felicităm cu căldură pe colegele bibliotecare, asigurându-le că suntem mândri de ele, de activitatea și reușitele lor. Este motivul pentru care credem că merită să le recompensăm onorific și avem speranța că vor inspira și stimula si pe alți colegi să le urmeze exemplul.
(Propunere și argumentare de Ruxandra Nazare şi Crina Buştenaru)

Tot în luna iulie bibliotecarii brașoveni au concurat pentru Școala de vară pentru noii bibliotecari a ANBPR (Asociația națională a bibliotecilor publice din România), ediție online, și au câștigat, Brașovul având două persoane înscrise la această instruire: Anca Silvia Taflan de la Biblioteca publică din comuna Mândra și Diana Cristea de la Biblioteca Județeană Brașov. Cursul a început în 3 august și a durat până în 7 august, o perioadă intensă în care bibliotecarii români au aflat noutăți și inovații din domeniu și au fost provocați să creeze la rândul lor servicii noi de bibliotecă în întâmpinarea nevoilor comunităților lor. Vom reveni cu informații noi în ce privește rezultatele concrete ale instruirii.

Tot săptămâna trecută, mai precis joi, 6 august 2020, s-a desfășurat webinarul intitulat Împreună online: Utilizarea practică a resurselor educaționale deschise – Recomandările UNESCO, susținut de echipa care a cooperat la elaborarea lucrării Guidance on Open Educational Practices during School Closures: Utilizing OER under COVID-19 Pandemic in line with UNESCO OER Recommendation sub egida UNESCO, lansat în engleză în luna mai și disponibil acum și în limba română. LA webinar a participat ca invitată și colega noastră Melania Luana Butnariu de la Secția pentru copii și tineret a bibliotecii noastre. Detalii mai multe pe https://copiibrasov.wordpress.com/2020/08/05/impreuna-online-utilizarea-practica-a-resurselor-educationale-deschise-recomandarile-unesco/

În sfârșit, în cursul acestei săptămâni va avea loc un eveniment care vorbește despre experiența bibliotecilor publice în proiectul COLIBLITE. Este vorba de un webinar care va avea loc miercuri, 12 august 2020, între orele 11,00-13,00 și în care colega noastră, Melania Luana Butnariu, va vorbi despre Informațiile false și impactul lor. Amănunte suplimentare la http://anbpr.org.ro/wp-content/uploads/2020/08/Anunt_Eveniment-public_COLIBLITE-1.pdf

Felicitări tuturor bibliotecarilor noștri care s-au făcut remarcați prin munca și devotamentul lor și îi asigurăm că ne mândrim cu ei!