În 24 noiembrie acum 140 de ani, vedea lumina zilei Stefan Zweig, autor de romane şi eseuri, biografii şi povestiri emoţionante şi impresionante.
Născut în familia unui industriaș înstărit, Stefan Zweig (1881–1942) și-a făcut studiile la Berlin și la Viena. A studiat filosofia la Universitatea din Viena, iar în 1904 obține titlul de doctor cu o lucrare dedicată ideilor lui Hyppolyte Taine.
În 1904 pleacă în Franța, unde îl cunoaște pe Romain Rolland, pe care îl va admira toată viața.
Călătorește mult în Statele Unite, Franța, Anglia, India, o cunoaște pe prima sa soție, Friederike von Winternitz și se stabilește la Salzburg. În timpul Primului Război Mondial, declarându-se pacifist, nu luptă pe front, slujindu-și patria ca funcționar la Arhivele Ministerului de Război.
Este foarte popular în cercurile artistice din întreaga Europă și este prieten, printre alții, cu Arthur Schnitzler, Sigmund Freud și Richard Strauss. În 1930 este deja unul din cei mai traduși scriitori austrieci în viață, iar povestitrile și biografiile lui devin bestselleruri aproape imediat după apariție.
Opera sa ajunge să fie tradusă în peste treizeci de limbi. Odată cu venirea lui Adolf Hitler, Zweig părăsește Austria, stabilindu-se temporar în diverse locuri: Londra, Bath, New York și mai târziu, Rio și Petropolis, în Brazilia. Cărțile lui sunt interzise de național- socialiști, ceea ce, pe lângă traiul în exil, îi provoacă o mare suferință.
În 1939 divorțează și se căsătorește cu o tânără englezoaică, Charlotte Elisabeth Altmann, iar în 1940, în fața expansiunii naziste în Europa, familia Zweig se refugiază peste Ocean. Pe 22 februarie 1942, Stefan Zweig și soția sa, se sinucid.
Impresionanta operă a lui Zweig cuprinde lucrări de ficțiune, precum Scrisoarea unei necunoscute, Amoc, Spaima, Simțuri rătăcite, Suflete zbuciumate, Douăzeci și patru de ore din viața unei femei. A scris biografii și eseuri pe teme istorice: Orele astrale ale omenirii, Maria Antoaneta, Maria Stuart, Erasmus de Rotterdam, Magellan, dar și memorialistică : Lumea de ieri.
Microexpoziţia aniversară de carte, organizată de colega noastră Mioara Alvirescu de la Secţia de împrumut, cuprinde o selecţie de cărţi din opera acestui gânditor, spirit frământat şi talentat scriitor pe care îl preţuim şi îl recomandăm spre lectură şi recitire oricând. Sigur vă va place să (re)descoperiţi scrierile sale.