Sextil Puşcariu – 145 ani de la naşterea filologului

Criticul şi istoricul literar Sextil Puşcariu (4 ianuarie 1877 – 5 mai 1948) a fost al treilea academician al unei vechi familii de cărturari braşoveni. După terminarea studiilor de doctorat şi docenţă la Viena, în domeniul literelor, începe o strălucită carieră universitară şi academică. Pasionat cercetător în domeniul lingvisticii, întemeiază şi conduce „Muzeul Limbii Române” primul institut de acest fel din ţară, în cadrul căruia a contribuit la alcătuirea a două lucrări esenţiale pentru cultura românească: „Dicţionarul Limbii Române” şi „Atlasul lingvistic român”.

A înfiinţat buletinul muzeal „Dacoromania”, a condus revistele „Glasul Bucovinei” şi „Cultura” şi a colaborat la diverse publicaţii ale vremii. S-a impus prin multitudinea aspectelor abordate în cele peste 400 de lucrări: istoria limbii, dialectologie, romanistică, fonetică, lexicografie, istorie şi critică literară. A fost membru al Academiei Române, şi preşedinte al Secţiei Literare a aceluiaşi for.

În plan literar a fost recunoscut rolul său major în descoperirea şi lansarea poetului Lucian Blaga. De valoare peste timp au rămas şi volumele sale de memorialistică, pentru noi în special „Braşovul de altădată”, poate unicele pagini ce redau atmosfera oraşului nostru la sfârşitul sec. XIX şi început de secol XX. În Braşov, o placă memorială se află pe casa în care s-a născut, în strada George Bariţiu nr.12, de asemenea o stradă poartă numele distinsului savant.

În luna ianuarie, expoziţia aniversară de carte de la Sala de lectură cuprinde volumele păstrate în acest fond al bibliotecii judeţene braşovene şi este organizată de colega noastră Mihaela Lupu.