Trăim înconjuraţi de ştiinţă şi tehnologie, progresul tehnologiilor este foarte rapid, ritmul noilor aplicaţii alert, epoca noastră stimulând creativitatea, emergenţa unor industrii noi şi aşezând inovaţia pe primul loc în societate. Canale anume de televiziune sunt dedicate ştiinţei, experimentelor şi noilor programe, lumii animalelor explicată prin mecanismele care o generează şi prin adaptarea la mediu, fenomenelor naturale, meteorologice şi cereşti. Un festival de ştiinţă şi industrii creative este firesc în acest context.
SCIEFEST – Festival de știință și industrii creative este un eveniment organizat de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov, împreună cu Coresi Resort Shopping, care are drept scop, printre altele, să susțină, educația pentru inovație, proiectele experimentale și creative și antreprenoriatul.
SCIEFEST se adresează organizaţiilor şi firmelor din domeniul educaţiei, ştiinţei, industriei, tehnologiei şi mediului (IT, design și mobilier, arhitectură experimentală, industrii creative, producția de filme și jocuri video, telefonie mobilă, edituri şi librari de e-book, şcoli şi universităţi cu programe inovatoare în educaţie etc). Programul festivalului va cuprinde prezentări şi demonstraţii ale participanţilor la standuri, ateliere (de robotică, programare, imprimantă 3D, astronomie, ateliere experimentale de chimie, fizică, matematică aplicată, ateliere demonstrative de biologie, ecologie, energie regenerabilă şi meteorologie), expoziţii de fotografii astronomice, filme documentare și experimentale. Conferinţele festivalului prezintă teme interesante despre lumea înconjurătoare, dezvăluind tainele din lumea animalelor, de pildă cum a apărut veninul la animale ca mecanism de apărare ori dezbătând problema controversată a vieţii în Univers.
Festivalul va avea loc în perioada 24-26 noiembrie 2017, de vineri până duminică, la Brașov, la Biblioteca Judeţeană Braşov în Livada Poştei şi în Coresi Resort Shopping. Programul este bogat, cu activități de interes pentru toate vârstele, de la ateliere educative la expoziții de fotografii spațiale, de la conferințe la demonstrații practice de noi tehnologii lansate pe piață, de la aplicații și proiecte inovative la filme experimentale.
Parteneri şi participanţi: Antares Club Braşov, ASUR, Universitatea „Transilvania” Braşov, Fundaţia comunitară Braşov, Fondul Ştiinţescu, Centrul de cercetare pentru tineret şi mediu Solaris din Chemnitz (Germania), Neo Sense SRL Braşov, 3 D DOT Braşov SRL.