În 2022, Premiul Monica Andriesei a fost acordat bibliotecarei Oana Maria Marinică Mustăţea de la Biblioteca publică din oraşul Topoloveni, judeţul Argeş. Decernarea a avut loc la Conferința națională a ANBPR de la Târgu Jiu de la începutul lunii octombrie. Iată argumentele pentru care i s-a acordat acest premiu:
În spatele cărților frumos așezate pe rafturi, sunt bibliotecarii, acești oameni pasionați de munca lor și care iubesc locul în care trăiesc. Pentru un bibliotecar, fiecare zi este diferită. Poate fi artist, scriitor, administrator, regizor, profesii regăsite într-un singur om, cel care înțelege cel mai bine cerințele cititorilor indiferent de vârstă. Este și exemplul bibliotecarei Oana Maria Marinică Mustățea, care este ancorată activ în viața comunității și care reușește de fiecare dată să surprindă prin activitățile si ideile ingenioase.
Născută în 1988, a absolvit Facultatea de Drept. Din anul 2014 este bibliotecară în orașul Topoloveni-Argeș. Acesta este locul în care s-a format profesional și pe care încearcă, cu tot entuziasmul și puterea vârstei, să-l facă mai bun.
Considerând că biblioteca trebuie să fie un catalizator al comunității a încercat prin toate activitățile și inițiativele demarate să aducă aproape de sufletul localității dragostea ei de carte, bine și frumos. A comunicat cu oamenii, cu instituțiile și persoanele responsabile deschizând calea unor parteneriate și colaborări care s-au dovedit benefice pentru comunitate.
Totodată a înțeles puterea comunicării și prin intermediul instrumentelor moderne din spațiul virtual a reușit să revitalizeze și să atragă atenția oamenilor asupra proiectelor frumoase care se desfășoară la bibliotecă.
De-a lungul ultimilor 6 ani, încă de la începutul proiectului ”Code Kids – copiii fac coding în bibliotecile publice”, a reușit să țină copiii aproape de bibliotecă, i-a îndrumat chiar în carieră, a participat la concursuri și Târguri Regionale și Naționale de Știință și Tehnologie, obținând premii importante.
În semn de recunoștință și respect față de carte, de lectură a premiat “Cei mai activi cititori ai bibliotecii” în ultimii 2 ani.
Biblioteca este implicată în manifestările locale. O dată cu activitățile dedicate zilelor orașului, la inițiativa ei, a organizat concursul “Să ne cunoaștem tinerele talente din comunitate”. Scopul a fost de a-i aduce pe tinerii talentați in atenția membrilor comunității și de a-i promova.
Un alt eveniment important organizat tot la inițiativa ei, a fost organizarea “Colocviului bibliotecarilor”, o întâlnire a bibliotecarilor din județ unde de fiecare dată s-au împărtășit idei, proiecte, informaţii utile în dezvoltarea serviciilor de bibliotecă. Parteneriate cu școlile și grădinițele, implicarea activă în proiectele: Prietenie pe o sfoară, Ziua Internaţională a Cititului Împreună, Ora să ȘTIM, O întâlnire pe nevăzute cu o carte sunt o parte dintre activitățile în care este implicată colega noastră.
Dincolo de munca depusă, ceea ce a recomandat-o pe bibliotecara Oana Marinică Mustăţea pentru acest premiu este perseverența, capacitatea de a-și stabili obiective, de a-și construi activități și de a ține tinerii aproape de bibliotecă. Felicitări şi calde urări de succes mai departe, păstrând entuziasmul pentru profesie!
Despre premiu: Din 2016 a fost instituit acest premiu prin donația și susținerea generoasă a Paulei Zimbrean, fiica Monicăi Andriesei, în memoria mamei sale. A fost acordat Bibliotecii publice din comuna Stelnica, județul Ialomița (bibliotecară Ionela Șerban, 2016), Bibliotecii publice din comuna Bărbătești, județul Gorj (bibliotecară Ioana Roșu, 2017), Bibliotecii publice din Cotnari, județul Iași (bibliotecar Dorin Cozan, 2018), Bibliotecii Județene “Marin Preda” Alexandria, județul Teleorman (manager Viorel Fota, 2019), Bibliotecii orăşeneşti „Tata Oancea” din Bocşa, judeţul Caraş Severin (bibliotecar şi manager Gabriela Şerban, 2020), Secţiei pentru copii şi tineret a Bibliotecii Judeţene Braşov, bibliotecar Melania-Luana Butnariu (2021).
Despre Monica Andriesei: MONICA ANDRIESEI (1948-2014) a fost o devotată bibliotecară la Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu” Braşov, unde şi-a început activitatea în anul 1972, la secţia de împrumut carte pentru adulţi. Absolventă a Facultăţii de limba şi literatura română, Universitatea Bucureşti, a urmat cursul de biblioteconomie, sub îndrumarea profesorului Dan Simonescu, un slujitor dedicat al bibliotecilor româneşti, cel ce i-a fost model şi ghid în profesie. La Braşov, a lucrat pentru carte, lectură, bibliotecă şi oameni, ajungând să conducă secţia de împrumut carte (1996, 2001-2006) şi chiar directoare adjunctă de specialitate a bibliotecii (1997-2001). În această calitate, a contribuit la modernizarea bibliotecii, a iniţiat şi coordonat informatizarea completă a secţiei de împrumut, încheiată în 1998, a gestionat cu tact şi fermitate în acelaşi timp acest serviciu dificil, cu un volum mare de muncă şi interacţiune directă cu cititorii, a format tineri bibliotecari, fiind un model de competenţă, bună comunicare, ambiţie şi tenacitate. Pasionată de artă, din 1998 a organizat expoziţii de artă în bibliotecă, în Galeria de pe scară, stimulând pe artiştii braşoveni. A contribuit decisiv la îmbogăţirea colecţiei de artă a bibliotecii pe care a descris-o în albumul Pinacoteca (două ediţii, 2006 şi 2008), în colaborare. Cu talent şi multă muncă, a devenit un artist iconar, exersând pictura pe sticlă şi expunând în expoziţii de grup, dar şi personale. La începutul lui 2006 se pensiona de la bibliotecă, dar a continuat să fie activă în domeniul culturii şi al cărţilor, la Muzeul Civilizaţiei Urbane şi la librăria Okian din Braşov. La 7 august 2014, s-a stins din viaţă, lăsând în urmă amintirea unui om pentru care cartea, cititul şi cultura erau un crez şi un stil de viaţă. Pentru cei lăsați în urmă, Monica Andriesei a rămas un model de bibliotecar şi o persoană deschisă şi generoasă.