Premiul Monica Andriesei pentru merite în activitatea de bibliotecă – 2016

Anul acesta am primit o veste foarte bună și am avut cu toții o surpriză foarte plăcută. Fiica doamnei Monica Andriesei, o foarte bună bibliotecară și colegă de a noastră, care a fost și directoarea adjunctă a bibliotecii, ne-a anunțat că a decis să dăruiască anual o sumă drept premiu, în amintirea mamei ei, unui bibliotecar merituos. Paula este absolventă de medicină, specializarea psihiatrie, și de filosofie la Cluj, a dat examenele de echivalentă și a urmat o specializare în SUA și acum activează ca psiholog acolo, în New Haven, unde și scrie, participă la colocvii și congrese de specialitate în toată lumea. Revine anual în Brașov, împreună cu fiica ei micuță, Silvia, și cu soțul, fiind legată de Brașovul natal.

 Directorul a discutat cu una dintre cele mai competente bibliotecare, Claudia Popescu, și împreună s-au gândit ca acest premiu să fie acordat la nivel național, să nu se restrângă la limitele județului Brașov. Juriul a stabilit o listă de bibliotecari din țară, activi și cunoscuți și de pe rețelele de socializare: Andreea Bușoiu – Biblioteca Municipală St. Ludwig Roth Mediaș, județul Sibiu – o cititoare pasionată, semnatară de recenzii si materiale biografice pe blogul Andreea’s Books: László Kiss – Biblioteca Liceului Mikes Kelemen din Sf. Gheorghe, județul Covasna – ciclist implicat în tururi de bicicleta locale, județene, naționale și internaționale pentru promovarea bibliotecilor și cărților. promotor și facilitator al cărților și lecturilor; Ionelia Șerban, Biblioteca publică din comuna Stelnica, județul Ialomița – o persoană foarte inimoasă și harnică, implicată și întreprinzătoare; Claudiu Emanuel Brăileanu, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila – inițiator de diverse programe pentru copii și seniori, fiind managerul trupei de teatru a pensionarilor Ambițioșii, care funcționeaza pe lângă bibliotecă; Mihaela Blaga, Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” Arad – manager de proiect al unor evenimente de mare impact pentru copii precum festivaluri și tabere de artă la Bata, județul Arad.

Noi în juriu am convenit că nu vom da premii bibliotecarilor de la nivel județean, fiindcă au mult mai multe resurse și astfel am ales-o câștigătoare pe doamna Ionelia Șerban.

Născută în comuna Stelnica, județul Ialomița, IONELIA ŞERBAN a absolvit Liceul Agroindustrial din Slobozia în anul 1990. Între anii 1991-1993 a fost director al Căminului cultural din satul Maltezi, comuna natală, pentru ca din 1993 să devină bibliotecar la biblioteca publică din aceeași localitate. A urmat și absolvit module și cursuri de pregătire profesională în meseria pe care a ales-o, dar și alte cursuri organizate în cadrul programului Biblionet și în alte proiecte, ceea ce arată interesul și preocuparea de a fi la curent cu noutățile din domeniu. Perseverentă și devotată, s-a dovedit harnică și cu spirit de inițiativă, dorindu-și să facă din bibliotecă un centru pentru comunitate. Deschisă și atentă, a observat oamenii și comunitatea, a comunicat atât cu instituțiile (publice și private), cât și cu persoanele responsabile din comună, deschizând calea unor parteneriate și colaborări utile și eficiente. De fapt, ceea ce a reușit bibliotecara din această micuță comună a fost să stabilească relații și să mobilizeze resursele în jurul bibliotecii, construind o comunitate. Cum? Un proverb înțelept spune că Omul sfințește locul. Doamna bibliotecară Ionelia Șerban a înțeles că biblioteca nu trebuie să fie izolată de oameni și a ales să lucreze cu oamenii, să facă o bibliotecă pentru oameni. Dincolo de cursurile absolvite, ceea ce o recomandă pe bibliotecara Ionelia Șerban pentru acest premiu este caracterul. Darul de a fi un bibliotecar chivernisit în sensul de a gospodări cu economie, talent și eficicacitate resursele, de a căuta și găsi alte finanțări, de a vedea șanse acolo unde alții văd doar dificultăți și mai ales de a vorbi cu oamenii, reușind să îi atragi să fie împreună cu tine este unul rar și trebuie răsplătit cum se cuvine. De aceea alegerea noastră a fost Domnia Sa.

Juriul Premiului Monica Andriesei pentru merite în activitatea de bibliotecă

Brașov 18. 11.2016

MIC ISTORIC AL BIBLIOTECII PUBLICE “Ion Ghelu Destelnica” din comuna STELNICA, județul IALOMIȚA

COMUNA  STELNICA  este amplasată pe terasa Borcei, braţ al Dunării fluviale, în partea de Sud-Est a Câmpiei Bărăganului, în judeţul Ialomita, şi anume în Bărăganul Sudic.

Biblioteca a luat fiinţă în anul 1961 şi a funcţionat de la început într-o încăpere din Căminul Cultural situat în satul Maltezi, până în luna mai 2006. Din mai 2006 și până în martie 2016 a funcţionat într-o clădire a Poliţiei, într-un spaţiu mare şi funcţional adecvat desfăşurării activităţii . Din păcate, la acea clădire s-a slăbit structura de rezistenţă, s-au produs fisuri şi, după 10 ani, biblioteca s-a mutat înapoi în Căminul Cultural. Spaţiul actual al bibliotecii este de 60 mp si este dotat cu 9 rafturi simple şi 4 rafturi duble, având un total de 100 ml de rafturi.           Fondurile de început ale bibliotecii proveneau de la Centrul Naţional de Colectură a cărţilor Bucureşti.      Instituţiile care au susţinut financiar biblioteca la început au fost Primăria si C.A.P. Stelnica. În prezent biblioteca deţine un număr de 10164 volume în valoare de 28.410lei.

Bibliotecarul, prin instituţia pe care o serveşte şi la a cărei bună funcţionare contribuie, deţine un loc important în viaţa culturală a comunităţii. Încă de la începutul carierei de bibliotecar, acum 23 de ani, Ionelia Şerban a încercat să ofere servicii de înaltă calitate, folosind în mod optim resursele de care a dispus. A dorit ca biblioteca să fie un loc pentru toți membrii comunității, să fie activă și dinamică, străduindu-se să facă programe și activități diferite, cunoscute de autorități. Colaborarea cea mai apropiată a stabilit-o cu școala și factorii educaționali, prin parteneriatele încheiate.

Totodată, biblioteca a fost liantul dintre autorul monografiei comunei, inginerul Ion Munteanu, care până la acea dată avea în manuscris tot materialul necesar, şi primarul localităţii, ing. Costel Brateş, care a înţeles că o comunitate fără un trecut istoric nu îşi cunoaşte rădăcinile, valorile culturale şi morale. De aceea, a susţinut financiar editarea cele două volume ale monografiei, apărute în anul 2010 – vol. I “ISTORIA VECHE A STELNICII” – şi în 2012 – vol. II “STELNICA ÎN EPOCA MODERNĂ 1820-1921”. Monografia reprezintă cartea de căpătâi a localităţii Stelnica, al cărei redactor a fost bibliotecarul local.

Pe măsură ce societatea informațională își impunea cerințele ei, doamna Ionelia Șerban a ales să aprofundeze cunoştinţele în domeniul tehnologiilor informaţionale moderne. Pentru o instruire corespunzătoare, a urmat și a absolvit anumite programe de perfecţionare continuă. Cu sprijinul Bibliotecii Judeţene “Ştefan Bănulescu” Ialomiţa şi al Consiliului Local Stelnica, a implementat şi proiectul finanţat de Fundația Bill şi Melinda Gates, “BIBLIONET- LUMEA ÎN BIBLIOTECA MEA”, în anul 2010. Prin programul Biblionet, biblioteca publică din comuna Stelnica a început să ofere noi servicii de bibliotecă utilizatorilor, a trecut de la metodele tradiţionale de informare la cele performante, bazate pe tehnologii informaţionale noi: softuri funcţionale, servicii moderne în reţea, comunicare informaţională performantă în spaţiul virtual. Odată cu acest proiect “bibliotecarul modern” a devenit cel mai important intermediar între utilizator şi informaţie.

Iată ce relatează doamna bibliotecară Ionelia Șerban despre interacțiunea și experiențele ei cu elevii: “Încă de la începutul profesiei mele am încercat să îi pun pe elevi în contact cu cartea, le-am cultivat dragostea pentru lectură, pentru tradiţiile locale, i-am sprijinit în inițiativele lor culturale prin grupurile de colindători pregătite în bibliotecă, prin piesele de teatru pregătite şi susţinute cu elevii şi cadrele didactice la diferite evenimente importante organizate în cadrul bibliotecii sau la nivel judeţean, cum ar fi competiția “TALENTUL MEU”,  unde au fost şi premiaţi”. Începând din 2010, din momentul implementării programului Biblionet, elevii au putut să desfăşoare “altfel” unele lecţii, de istorie, geografie şi matematică prin Softul educațional INTUITEXT. De atunci, în toate perioadele de “Şcoala Altfel”,  sunt programate pe rând clasele la bibliotecă spre a aprofunda cunoştinţele dobândite pe parcurs şi pentru a desfăşura activităţi diverse. Bibliotecara a organizat întâlniri cu tinerii unde a proiectat producții video ori a organizat sesiuni de jocuri instructiv-educative.

Utilizatorii au  mereu nevoie de mai multă cultură a informației şi de mai mult ajutor calificat, iar bibliotecarul i-a consiliat și le-a oferit informații selectate, verificate și organizate. Cu asistența bibliotecarului, prin instruirile pentru comunitate, locuitorii au deprins noi cunoștințe despre accesul, navigarea și comunicarea în mediul online, redactarea, imprimarea și scanarea de documente, digitalizarea și arhivarea de materiale diverse. Bibliotecara a conceput un Blog al Bibliotecii (http://stelnica.blogspot.ro/) în care a postat toate evenimentele importante desfăşurate în comunitate (școală, biserică, bibliotecă şi nu numai). Toate sărbătorile desfăşurate pe plan local şi-au găsit loc şi au fost mediatizate şi pentru toţi acei ce sunt plecaţi departe de satul lor drag. Blogul are pagini distincte de unde cei interesaţi pot lectura cele două volume ale monografiei: (http://stelnica.blogspot.ro/p/monografia-comunei.html) şi (http://stelnica.blogspot.ro/p/monografia-volumul-ii-stelnica-in-epoca.html ). Mai târziu a propus proiectul revistei  “FRÂNTURI DE GÂNDURI”, care este la cel de-al 3-lea an de apariţie. Această revistă, coordonată de doamna bibliotecară împreună cu profesorul de limba şi literatura Română şi unde colaborează toate cadrele didactice, a apărut la început lunar, apoi, datorită costurilor mari, din anul II, trimestrial. Încă de la apariţie  se regăseşte şi în format on line pe blogul Bibliotecii la adresa : (http://stelnica.blogspot.ro/p/revista-franturi-de-ganduri.html ). După 8 numere apărute, revista a luat până în prezent un premiu II la un Concurs regional de Reviste Şcolare şi anul acesta a ocupat locul III la Concursul Naţional de Reviste Şcolare – Etapa Judeţeană 2016.

Rezumând toată munca și trăirile ei în bibliotecă, Ionelia Șerban ne-a scris astfel : “23 ani de BIBLIOTECĂ! Oare când au trecut, Doamne? Stau şi mă uit înapoi peste vreme şi-i mulţumesc lui Dumnezeu că mi-a hărăzit să fac ceea ce mi-a plăcut de pe vremea când eram elevă la gimnaziu: meseria de BIBLIOTECAR! Dragostea de lectură mi-a fost insuflată de domnişoara bibliotecară Panaitescu Livia, care mai târziu mi-a fost profesor colaborator al școlii. Au fost ani şi grei, dar şi frumoşi datorită realizărilor profesionale. Ce satisfacţie mai mare poţi avea, decât atunci când vezi că ai putut rezolva o problemă unui om care a apelat la tine ca la ultima persoană ce l-ar putea ajuta?! Ce poate fi mai frumos decât chipul unui copil fericit că « d-na Bibliotecară « i-a dat cartea de care avea mare nevoie, l-a ajutat să-şi facă temele, referatele, proiectele de diplomă…

Faţă de primii ani, imaginea bibliotecii s-a schimbat foarte mult. Bibliotecarul este astăzi, fără îndoială, un om de meserie, un gestionar al scrierilor. În afara gestionării acestora, bibliotecarului îi revine şi responsabilitatea istorică de transfer a memoriei umanităţii în “biblioteci electronice”, salvând-o din perisabilitatea şi moartea hârtiei. În această ordine de idei Profesia de BIBLIOTECAR presupune astăzi nu numai adaptarea la noile tehnologii de informare, ci şi recuperarea unei vechi tradiţii, fundamentată pe întoarcerea la carte” (14.11.2016, Stelnica/Ialomiţa).

Decernarea premiului va avea loc sâmbătă, 19 noiembrie 2016, de la orele 11,00, la Mediateca, în prezența fiicei Monicăi Andriesei, Paula Zimbrean, căreia îi mulțumim pentru generozitatea și gândul luminos întoarse spre bibliotecă și bibliotecari. 

2 răspunsuri la “Premiul Monica Andriesei pentru merite în activitatea de bibliotecă – 2016”

Comentariile sunt închise.