Premiile Consorțiului Cultural Corona

Ieri, 11 februarie 2015, la Reduta, au fost decernate premiile pentru cultură pe anul 2014 de către Consorțiul Cultural Corona. Inițiativa a avut de la început scopul de a promova proiectele și evenimentele de valoare, precum și de a face mai vizibilă cultura brașoveană și de asemenea Consorțiul pe scena publică. Cunoaștem cu toții nominalizările, definitivate după o rundă de prelungiri, anunțate în mass media de săptămâna trecută. La cele 9 categorii stabilite de premii au fost nominalizate în total 57 de publicații, proiecte, evenimente și personalități propuse atât de instituții, organizații non guvernamentale, cât și de persoane fizice, jurnaliști culturali și formatori de opinie publică. Oprindu-mă la nominalizări, vreau să remarc voința tuturor celor care au desemnat diverse proiecte și evenimente de a cuprinde varietatea de manifestări din spațiul brașovean. Adesea suntem nemulțumiți de prestația culturală a orașului și județului Brașov, este firesc să avem pretenții și să cerem valoare, dar nu se poate contesta faptul că aceste nominalizări surprind întrucâtva – nu pe de-a întregul – multiplicitatea evenimentelor culturale, susținute nu numai de instituțiile bugetare, dar și de numeroase asociații și organizații non guvernamentale, fundații etc. Nu pot să nu observ ambiția de a înscrie în concurs diverse proiecte, ceea ce a pus la dispoziția juriului o paletă largă de proiecte pentru evaluare și alegere. Iar competiția se anunța strânsă.

Desigur, nominalizările nu au inclus în întregime manifestările culturale. Au lipsit propuneri de evenimente legate mai ales de arta contemporană, puțin prezentă în spațiul cultural brașovean, deși Brașovul are o anumită mișcare și artiști care se situează în continuarea curentelor de avangardă. Acestea nu au fost prezente în nominalizări. În anii următori ar trebui corectată această absență.

Premiile acordate în final la cele nouă categorii (carte, expoziții, concerte, festivaluri, spectacole teatrale, proiecte culturale, muzicale, organizația culturală, personalitatea anului), la care s-a adăugat o alta nouă neanunțată (inițiativa culturală a anului), au răsplătit performanțele culturale clasice, având o tradiție frumoasă în timp, precum ediția din 2014 a festivalului Musica Barcensis. Juriul a avut în vedere câteva criterii esențiale în evaluare. Valoarea a fost apreciată în funcție de conținut, de partenerii implicați, contribuția la valorificarea patrimoniului cultural și impactul asupra publicului beneficiar. Din perspectiva aceasta, proiectul muzical câștigător Musica Coronensis la Ateneu, organizat de Biserica Evanghelică C.A. din România – Parohia Brașov ori expoziția retrospectivă Friedrich Miess, organizată de Muzeul de Artă Brașov, au fost evenimente susținute de colaborări și parteneriate diverse, ce au înregistrat reușite notabile.

Alegerile oricărui juriu pentru premii sunt întotdeauna criticabile. Să stăm strâmb și să judecăm drept. Privind lista premiilor acordate, remarci că doar un singur premiu a fost acordat unei alte organizații decât membrii fondatori ai Consorțiului. Este cazul Centrului Cultural German Brașov, a cărui nominalizare la concertul anului – Halle Percussion Ensemble – a fost câștigătoare. Cu această excepție, ai impresia totuși că membrii Consorțiului și-au dat premii între ei. Acest fapt nu înseamnă că premiile pe anul 2014 nu au valoare, dar trăiești cu senzația că sunt exclusiviste. Există un dezechilibru în alocarea premiilor între membrii Consorțiului și restul organizațiilor și instituțiilor, deocamdată aflate în afara Consorțiului. Iată de ce sunt convinsă că majoritatea premiilor este argumentată, alegerile sunt juste, dar nu mă pot opri să nu mă întreb dacă abordarea este corectă? Oare a fost bine să nu fie luate în considerare inițiative de valoare, pline de creativitate și inovație, care aparțin și altor instituții și organizații non guvernamentale?

Dincolo de aceste reproșuri, eu am fost surprinsă foarte plăcut de un fapt, formidabil aș îndrăzni să spun. A fost tensiune, au fost pregătiri intense pentru seara premiilor, însă absolut toți vorbitorii (reprezentanți ai Consorțiului și autorităților) au fost la unison, declarând interesul de a oferi evenimente culturale de valoare Brașovului, de a crea inițiative de impact care să spună ceva publicului. Gând la gând și faptă alături de faptă, așa se construiesc parteneriatele și colaborările fructuoase. De fapt, așa se edifică o comunitate culturală, coerentă și decisă să acționeze organizat și nu haotic, coordonându-și acțiunile, punând laolaltă resurse și împărtășind experiențe. Din anul 2012, de când încercăm să lucrăm împreună, am izbutit cumva să ne coordonăm tot mai mult astfel încât am descoperit că avem în sfârșit un limbaj comun. A fost vizibil un anumit spirit comun, inspirat de aceleași deziderate. Mi se pare cel mai important din tot ce s-a întâmplat în seara de ieri, la premiile Consorțiului Cultural Corona. Potențial există, iar oportunitatea de a acționa închegat trebuie exploatată cu inspirație, clarviziune și echilibru. Din punct de vedere a ceea ce ne-am propus, să facem mai vizibil Consorțiul și prin aceste premii, am reușit.

Personal, recunosc că așteptările mele nu erau prea mari. Dar ceremonia premierii, condusă de gazda noastră, Marius Cisar, excelent amfitrion, cu umor, spirit fin și eleganță, a fost reușită în general, presărată cu reușite momente artistice. Trecând cu vederea mici bâlbâieli tehnice, am fost mirată că sala era plină, populată de vârstnici mai ales, dar și de colegi tineri din muzee și ong-uri, curioși veniți să vadă prima ediție. Aceasta oferă și o lecție pe viitor, dacă știm să o învățăm, de a fi mai deschiși și mai atenți la evaluare, dar a prezentat și o comunitate culturală unită și coerentă. Pe scurt, seara premierii a fost memorabilă. Și cred că o vor ține minte mulți.

4 răspunsuri la “Premiile Consorțiului Cultural Corona”

… [Trackback]

[…] Find More here|Find More|Read More Informations here|There you can find 37082 more Informations|Informations to that Topic: blog.bjbv.ro/?p=3597 […]

Comentariile sunt închise.