O relatare despre bucurie…

IMG_7516O prezentare succintă realizată de Prof. Violeta Daniela Nedelcu, inițiatoarea acestui proiect.

Despre bucuria de a fi profesor, 1 nov. 2017

Așa am numit întâlnirea cu Claudia Badiu, de la Brașov, organizată dintr-un gând mai vechi, pe care l-am transformat în întrebare adresată Claudiei și, spre bucuria mea, acceptată. Locul ideal pentru o întâlnire de suflet, nonformală, mi s-a părut a fi Secția de Copii a Bibliotecii Județene Brașov, printre ai cărei prieteni am onoarea să mă număr și eu – și cred că după această zi, se mai numără și alții!

Evenimentul a avut două părți: Prezentare de idei, materiale aplicate la clasă, urmată de  lansarea cărții Litere pictate, povești fermecate de Claudia și  Iulia Burlac.

54 de profesori au venit să o asculte pe Claudia Badiu, căreia i-au transmis prețuirea pentru tot ce a postat și a împărtășit cu noi pe site-ul www.pictezstele.ro

Claudia și-a structurat prezentarea, desăvârșit, din punctul meu de vedere, astfel:

  1. Prezentarea site-ului: Pot să afirm cu toată convingerea că nu a fost o simplă prezentare, deoarece la fiecare slide exemplifica și povestea. Ea ne-a amintit că ,, bucuria nu e în lucruri, este în noi,, (Richard Wagner) și ne-a transmis că învață bucuria de la copii în fiecare zi. Ne-a zis în ce își găsește bucuria de a fi profesor, după care ne-a dat să facem o aplicație: ,, Dvs. în ce vă găsiți bucuria de a fi profesor?,, Am lucrat în 10 echipe și răspunsurile ne-au unit: ,, în zâmbetul copiilor,, , „în pregătirea materialelor pentru clasă”, „când îi văd că înțeleg”, „ când se ajută”, „în privirile lor” ș.a. A rezultat o floare minunată!

Altă idee transmisă a fost grija pentru decorul clasei, efortul sau sclipirea de a găsi o temă care să armonizeze clasa. Culorile, desenele, aranjarea băncilor, lumina – sunt factori pe care un învățător le ia în calcul atunci când pregătește sala pentru un nou an școlar. Elementele de conținut, care au legătură cu tema, trebuie să fie plasate mereu la nivelul ochilor copiilor. A recomandat și ea utilizarea materialelor naturale: lemne, nuci, castane, ghinde etc. și ne-a spus cum îi lasă pe copii să se joace cu ele – și am ajuns la valențele jocului la cei mici. A insistat pe ideea că în prima zi de școală să faci cu elevii o activitate care să-i unească, să-i facă să dezvolte sentimentul de colectivitate.

  1. Educația afectivă a început-o printr-o imagine sugestivă, în care inima își dă mâna cu creierul. Transmițând ideea că prin înțelegerea sentimentelor copiilor îi putem ajuta atât să înțeleagă lumea, cât și să-și rezolve problemele proprii, Claudia Badiu ne-a spus poveștile biletelor, scrisorelelor pentru copii, a imaginii-înger sau fluture ( cea cu aripile, în care ea îi oblăduiește pe copii), a ariciului ( Ce e pentru mine perfect sau imperfect? Cum văd eu e una, cum vede copilul e alta, nu înseamnă că e greșit). Am făcut împreună afișul ,,Ce e empatia,, și ne-am simțit bine, legând sentimente între noi, participanții.
  2. Ieșirea din rutină ne-a fost exemplificată prin afișe colorate și fișe, bazate pe elemente de interes pentru elevi. Munca și migala, dragostea și grija la detalii au fost calitățile pe care i le-am remarcat și pe care ne așteptam să le regăsim în prezentarea ei. Fie că fișa avea imaginea unui cățeluș (,,Copilașii iubesc foarte mult animalele, în special cățelușii, și de aceea adjectivul este livrat de un cățel.”), fie a unui telefon mobil (folosit pentru ortograme), ne-a transmis că învățarea se produce mai ușor pentru copii astfel, bazată pe simboluri cunoscute. Am lucrat iar în echipe cu entuziasm ( pozele au surprins-o!), folosind niște fișe cu ordonatori grafici.

Cartea ,,Litere pictate, pove;ti fermecate” scrisă de ea și ilustrată de Iulia Burlac a fost primită cu drag. I-am ascultat povestea, prin poveste încheind o întâlnire de poveste.

Au fost oameni frumoși, interesați de propunerea făcută. M-am bucurat să-i cunosc pe cei pe care nu-i cunoșteam personal, pe cei aduși de Carmina Trâmbițaș Carmina Trambitas Vakulovski, care a vorbit de Aspire for Teachers, să o ascult pe d-na Zugravu, care într-un fel simplu ne-a vorbit despre tinerii frumoși care sunt în sistem și pe Alexandra Fejer ( Ale Xandra) care i-a mulțumit Claudiei parcă în numele nostru al tuturor.

Mulțumiri speciale merită Secția de Copii a Bibliotecii Județene Brașov care primește copiii și profesorii să desfășoare activități care îi îndreaptă spre carte. Melania Melania Luana Butnariu a fost inimă deschisă, căutând soluții la orice problemă, ajutată fiind de Melinda Dinu, cu vorba sau cu fapta.

Sper că am așternut pe hârtie ,,Vorbe care dau gândurilor chip viețuitor.” (I. Slavici), pentru Claudia Badiu care a fost un motiv pentru a fi împreună.